Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Moč besede in pet biografij iz zbirke Veliki umi, ki prinašajo pet življenjskih zgodb genialnih znanstvenikov in njihovih revolucionarnih dosežkov

Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Moč besede in pet biografij iz zbirke Veliki umi, ki prinašajo pet življenjskih zgodb genialnih znanstvenikov in njihovih revolucionarnih dosežkov: Charlesa Darwina, Alberta Einsteina, Sigmunda Freuda, Nikole Tesle in Stephena Hawkinga.
 
V knjigi Moč besede je zbranih 100 govorov, ki so ‒ vsak ob svojem času ‒ vplivali na tok zgodovine: od Sokratovega »Vem, da ničesar ne vem« in Jezusove Pridige na gori do Gandhijevega govora »Moje duhovno sporočilo« in »Gospa ne bo obrnila« Margaret Thatcher ter »Danes bo Apple izumil nov telefon« Steva Jobsa.
Sto predstavljenih govorov zajema skoraj 2500 let zgodovine in obeležuje prelomne trenutke v zgodbi človeštva. V elektronski dobi se včasih zdi, da so govori preživeti, saj so jih nadomestile kratke izjave, te pa so izpodrinili sodobni tviti z vsega 140 znaki. Ti pomisleki so nekoliko zbledeli, ko je leta 2018 na spominski slovesnosti ob smrti senatorja Johna McCaina spregovoril Barack Obama in smo znova slišali politika, ki je kot pravi državnik skrbno tehtal besede. Vsak z videnjem boljše prihodnosti želi govoriti o tem, bodisi pokojni Stephen Hawking, ki je razpredal o umetni inteligenci, bodisi Elon Musk, ki s poleti na Mars oživlja duha Kennedyja. Iz tistih, ki stremijo k spremembam, pridejo na dan najimenitnejše besede, mi pa jim moramo le prisluhniti.

Biografije iz zbirke Veliki umi pripovedujejo o idejnih prebliskih, vizijah in tem, kakšna je bila pot do revolucionarnih odkritij, ki so »odrezala družbo od njenih tradicionalnih sidrišč«, kot so denimo ob Einsteinovi teoriji relativnosti zapisali v časopisu Modern Times. Brez velikih mislecev in znanstvenikov bi bil naš svet zagotovo drugačen. Njihovi izumi in odkritja so pomenili prelomnico v dotedanjem razumevanju sveta in so tlakovali pot napredku.

Biografije so napisane poljudno in ponujajo vpogled v otroštvo velikih znanstvenikov, v njihovo šolanje, raziskovanje, žrtvovanje za uresničitev svojih sanj, družinsko življenje, vzpone in padce, revščino in razkošje. Številni navedki, citati, zanimivosti, prigode bralcu približajo tudi njihovo osebnost, ljubezni, družino, strasti.
 
Zbirka se ponaša z obiljem raznolikega slikovnega in dokumentarnega gradiva, kot so reprodukcije izvirnih listin in na stotine sodobnih ilustracij, posnetki krajev, naravnih pojavov, eksperimentov, fotografije iz družinskih arhivov, slike iz muzejev in zasebnih zbirk.
 
Urednik zbirke, Mitja Pucer, je ob izidu dejal: »Biografije so pomembne, ker  nas navdihujejo. V življenjih in delu velikih znanstvenikov lahko najdemo vzgled, zato da tudi v sebi poiščemo potencial, ideje, kako lahko tudi sami prispevamo k svetu.«

PR: MKZ