V Kulturnem domu Nova Gorica filmski program bomo v naslednjih dneh predvajali naslednje filme

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica filmski program bomo v naslednjih dneh predvajali naslednje filme:

  • Petek, 17. 3. 2023
Ob 17.30: POZABLJENČKI, r. Amanda Adolfsson (Kitajska, ZDA, 2021, sinh.), 7+
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: VZPOREDNI MATERI, r. Pedro Almodóvar (Španija, 2021)
Filmsko gledališče – za abonma in izven

  • Sobota, 18. 3. 2023
Ob 20.15: IZGUBLJENI KRALJ, r. Stephen Frears (Velika Britanija, 2022)
Kino

  • Torek, 21. 3. 2023
Ob 20.15: DUŠE OTOKA, r. Martin McDonagh (Irska, ZDA, Velika Britanija, 2022)
Kino / Oskarjevci


O posameznih filmih:

  • Pozabljenčki (Extinct, Kitajska, ZDA, 2021, 84′, sinh.), 7+
 
Režija: David Silverman, Raymond S. Persi
Scenarij: Joel H. Cohen, John Frink, Rob LaZebnik
Igrajo: Adam DeVine, Rachel Bloom, Ken Jeong
Distribucija: Blitz Film & Video Distribution
Žanr: animirana pustolovščina
 
Zgodba
Opi in Edi sta sestra in brat, vrste Flamelčki. To so ljubke kosmate živalce v obliki krofkov, ki leta 1835 živijo na otoku Galapagos. Naša junaka po naključju potujeta skozi čas, s pomočjo časovnega cveta, iz leta 1835 v moderni čas v Šanghaju. Tu prvič vidita promet, trans maščobe in spoznata ljubkega psička z imenom Karli, ki jima pomaga razumeti kje in v katerem času se nahajata. Karli se odloči, da jima bo pomagal pri vrnitvi domov. Pelje ju v muzej, kjer na njuno grozo izvesta, da so Flamelčki izumrli leta 1835, takoj zatem, ko so padli v časovni cvet. Opi in Edi ugotovita, da se bosta morala vrniti nazaj v preteklost. Od teh dveh nerodnih bitij je namreč odvisen ne samo njun obstoj temveč preživetje celotne vrste … S tem pa morda spremenita tudi potek zgodovine.
 

  • Vzporedni materi (Madres paralelas, Španija, 2021, barvni, 123 min.)
 
Režija in scenarij: Pedro Almodóvar
Igrajo: Penélope Cruz (Janis), Aitana Sánchez-Gijón (Teresa), Israel Elejalde (Arturo), Milena Smit (Ana), Rossy de Palma (Elena), Julieta Serrano (Brigida), Daniela Santiago (manekenka)
Festivali, nagrade: Benetke 2021: nagrada pokal Volpi za najboljšo igralko; Key West 2021: nagrada žirije za najboljši igrani film; Fotogramas de Plata 2022: nagrada fotogramas de plata za najboljšo filmsko igralko, nagrada občinstva za najboljši film v španskem jeziku; San Diego 2022: nagrada SDFCS za najboljšo igralko; Palm Springs 2022: nagrada za najboljšo igralko; in številne druge
Distribucija: Cinemania Group


Zgodba
Ženski v pričakovanju poroda si delita bolniško sobo. Obe sta samski in obe sta zanosili po naključju. Janis, fotografinja srednjih let, se nestrpno veseli otroka, odraščajoča Ana, ki zanositev obžaluje, pa je prestrašena in travmatizirana. Še posebej, ker dvomi, da ji bo njena mama, ambiciozna igralka, pri tem pomembnem življenjskem dogodku v pomoč. Janis v želji, da bi jo opogumila, načne pogovor in med bodočima mamicama se hitro splete tesna vez. Novo prijateljstvo usodno zaznamuje njuni življenji: Ani pomaga pri soočanju z negotovo prihodnostjo, Janis pa pri predelovanju težavne družinske preteklosti

  • Izgubljeni kralj (The Lost King, Velika Britanija, 2022, 108 min.)
 
Režija: Stephen Frears
Scenarij: Stephen Frears, Jeff Pope
Igrajo: Sally Hawkins (Philippa Langley), Steve Coogan (John Langley), Harry Lloyd (Richard III.), James Fleet (John Ashdown-Hill), Phoebe Pryce (Jo Appleby), Lee Ingleby (Richard Taylor), Jessica Hardwick (knjigarnarka), Robert Jack (Alex), John-Paul Hurley (Buckingham)
Festivali, nagrade: Toronto 2022
Distribucija: FIVIA – Vojnik
Žanr: komična drama
 
Zgodba
Philippa je pisateljica srednjih let, ki se spopada z zdravstvenimi težavami in nedavno ločitvijo. Ko odkrije skupino amaterskih zgodovinarjev, ki želijo povrniti ugled Rihardu III., njeno življenje dobi nov smisel. Z veliko vnemo in vztrajnostjo, ki že meji na nezdravo obsedenost, se loti brskanja po zgodovinskih virih in ugotovi, da se kraljevi posmrtni ostanki – morda! – skrivajo pod parkiriščem v Leicestru. Njena trditev naleti na zasmehovanje in skepso pri stroki in v javnosti ter na nerazumevanje pri prijateljih, razen njenega bivšega moža. A to Philippi ne vzame poguma. Z vso vnemo sledi svojemu občutku ter se pogumno spopade z najuglednejšimi zgodovinarji in akademiki ter jih prisili, da začnejo znova razmišljati o enem najbolj kontroverznih kraljev v zgodovini Anglije in se dokopljejo do neprecenljive zgodovinske najdbe.


  • Duše otoka (The Banshees of Inisherin, Irska, ZDA, Velika Britanija, 2022, 109 min.)
 
Režija in scenarij:  Martin McDonagh
Igrajo: Colin Farrell (Pádraic Súilleabháin), Brendan Gleeson (Colm Doherty), Kerry Condon (Siobhan Súilleabháin), Barry Keoghan (Dominic Kearney), Pat Shortt (Jonjo Devine), Gary Lydon (Peadar Kearney), David Pearse (duhovnik), Sheila Flitton (ga. McCormick), Jon Kenny (Gerry), Bríd Ní Neachtain (ga. Reardon)
Festivali, nagrade: Cannes 2022 (najboljši režiser), Karlovi Vari 2022, Toronto 2022, Vancouver 2022, New York 2022, London 2022, zlati globus za najboljšega igralca in najboljši scenarij; štiri bafte (med drugim za najboljši britanski film); devet nominacij za oskarja, med drugim za film, režijo, glavno moško vlogo, 2 stranski moški vlogi in stransko žensko vlogo
Distribucija: Blitz film & video distribution d.o.o.
Žanr: črna komedija
 
Zgodba
Na Irskem 1923 divja državljanska vojna, a le streljaj od burnih dogodkov, na majhnem, konservativno urejenem otočku življenje teče kot običajno. Pádraic skupaj s sestro živi v skromni koči in se preživlja kot pridelovalec mleka. Vsako popoldne se skupaj s prijateljem, starejšim glasbenikom Colmom, odpravi v lokalni pub. A slednji nekega dne zavrne skupni odhod v gostilno in brez obrazložitve konča njuno prijateljstvo. Osupli Pádraic poskuša s pomočjo svoje sestre Siobhan in težavnega otočana Dominica na vsak način popraviti razpadlo prijateljstvo, vendar njegova prizadevanja vedno znova naletijo na gluha ušesa. Ko Colm nekdanjega prijatelja sooči z ultimatom, se napetost še poveča, njuna dejanja pa imajo daljnosežne posledice za vso vaško skupnost.
 
VIR: KDNG