V Kulturnem domu Nova Gorica novo filmsko sezono nadaljujemo s prav posebno ponudbo v sobotnem terminu, kjer bo nemi film pospremila glasba v živo.

V Kulturnem domu Nova Gorica novo filmsko sezono nadaljujemo s prav posebno ponudbo v sobotnem terminu, kjer bo nemi film pospremila glasba v živo.


  • Petek, 15. 9. 2023
Ob 17.30: RUBY, NAJSTNIŠKI KRAKEN, r.Kirk DeMicco, Faryn Pearl (ZDA, 2023, sinh.), 7+
Filmski vrtiljak


Ob 20.15: DVANAJSTEGA PONOČI, r. Dominik Moll (Francija, Belgija, 2022) 
Kino


  • Sobota, 16. 9. 2023
Ob 20.15: ČAROVNICA, r. Benjamin Christensen (Švedska, Danska, 1922)
Nemi film z glasbeno spremljavo v živo






O posameznih filmih:


  • Ruby, najstniški kraken (Ruby Gillman, Teenage Kraken, ZDA, 2023, 90 min., sinh.), 7+
  
Režija: Kirk DeMicco, Faryn Pearl
Scenarij: Pam Brady, Kirk DeMicco
Igralci:Lana Condor, Toni Collette, Jane Fonda, Annie Murphy
Glasovi: Tadeja Vaupotič, Maša Derganc, Gregor Čušin, Vesna Jevnikar, Maja Kunšič, Valter Dragan, Uroš Fürst, Tina Resman, Urh Mlakar, Nai Fejzić
Distributer: Karantanija Cinemas
Žanr: animirani akcijski film
 
Zgodba
Prisrčna, a nerodna 16-letna Ruby Škrgar bi rada bila običajna gimnazijka, vendar se večinoma časa počuti nevidno. Svojo simpatijo na rolki poučuje matematiko, a zdi se, da jo on občuduje le zaradi njenih fraktalov. Poleg tega se Ruby ne sme družiti z otroki na plaži, ker ji je njena preveč zaščitniška mama prepovedala, da bi sploh stopila v vodo.
Ko pa Ruby prekrši mamino prvo pravilo, odkrije, da je neposredna potomka bojevniških krakenskih kraljic ter da ji je usojeno, da podeduje prestol po svoji ukazovalni babici, bojevniški kraljici sedmih morij. Krakni so zaprisegli, da bodo ščitili svetovne oceane pred nečimrnimi, moči željnimi morskimi deklicami, ki se že od nekdaj borijo s krakni. Pri tem pa obstaja ena velika težava: lepo in priljubljeno novo dekle na šoli Chelsea je po naključju morska deklica. Nazadnje bo Ruby morala sprejeti, kdo je in se potruditi, da bi zaščitila tiste, ki jih ima najraje.




  • Dvanajstega ponoči (La nuit du 12, Francija, Belgija, 2022, 115 min.)
 
Režija: Dominik Moll
Scenarij: Gilles Marchand in Dominik Moll po romanu Pauline Guéna 18.3, Une année à la PJ
Igrajo: Bastien Bouillon, Bouli Lanners, Anouk Grinberg, Théo Cholbi, Johann Dionnet, Thibault Evrard, Julien Frison, Paul Jeanson, Mouna Soualem, Pauline Serieys
Festivali, nagrade: Cannes; nagrada lumière za najboljši film in najboljši scenarij; magrittova nagrada za najboljšega igralca in najboljši tuji film v koprodukciji; Busan; Liffe
Distribucija: FIVIA – Vojnik
Žanr: drama
 
Zgodba
Vsak policijski preiskovalec prej ali slej naleti na primer, ki se ga dotakne bolj kot drugi, se iz skrivnostnega razloga zarije vanj kot trska in mu ne da več miru. Za Yohana je to Clarin umor. Zaslišanja si sledijo, osumljencev ne manjka, Yohana pa vse bolj razjedajo dvomi. Gotovo je le eno: zločin se je zgodil dvanajstega ponoči.




  • Čarovnica (Häxan, Švedska, Danska, 1922, nemi film z angleškimi mednaslovi, 106 min.)
 
Christensenova Čarovnica, ki je bila v času nastanka prepovedana in močno cenzurirana, danes upravičeno slovi kot eno najbolj unikatnih in izvirnih del nemega filma. Nadrealen, grotesken, komičen, osupljivo progresiven in eden najzgodnejših primerkov kultnega filma.
 
Režija in scenarij: Benjamin Christensen
Fotografija: Johan Ankerstjerne
Montaža: Edla Hansen
Glasba: Stefan Lievestro, Elvis Homan
Igrajo: Benjamin Christensen, Astrid Holm, Elisabeth Christensen, Karen Winther, Maren Pedersen, Ella la Cour, Emmy Schønfeld, Kate Fabian, Oscar Stribolt, Clara Pontoppidan
Produkcija: Svensk Filmindustri
Distribucija: Svenska Filminstitutet
Žanr: grozljivka
 
Glasbena spremljava v živo: Duo aug.unis
Elvis Homan in Boštjan Simon na bobnih, saksofonu in elektroniki
 
O filmu
Invenciozen in pionirski križanec dokumentarnega filma in grozljivke skozi niz hipnotičnih, halucinantnih vinjet, polnih obsedenih nun in satanističnega obredja, razgrne zgodovinsko kroniko čarovništva in okultizma ter hkrati zada ostro kritiko sodobnosti. Christensenova Čarovnica, ki je bila v času nastanka prepovedana in močno cenzurirana, danes upravičeno slovi kot eno najbolj unikatnih in izvirnih del nemega filma. Nadrealen, grotesken, komičen, osupljivo progresiven in eden najzgodnejših primerkov kultnega filma z Benjaminom Christensenom v vlogi samega hudiča, bosta v živo z avtorsko glasbeno spremljavo opremila Elvis Homan in Boštjan Simon na bobnih, saksofonu in elektroniki iz dua Aug.unis.
  
Duo Aug.unis
Aug.unis, augmented unison ali po slovensko zvečana prima, je disonančni glasbeni interval, ki je po zvenu enak kromatičnemu poltonu. V imenu ima enoglasje (unison), vseeno pa zveni ravno nasprotno, skorajda najdlje od enoglasja. V sočasnem igranju intervala zvečane prime se pojavi utripajoča oscilacija, ki kliče k razvezu. Elektroakustične oscilacije, ki kličejo k razvezu, pa so glavni gradnik dua aug.unis.
Začetki projekta aug.unis segajo v leto 2020, ko sta Elvis in Boštjan nastopila na plesnem festivalu Spider v parku Tivoli v Ljubljani, nastop pa ponovila leto kasneje skupaj s plesalcem Benom Novakom. Letos sta v živo uglasbila nemi film Čarovnica (Haxan) Benjamina Christiansena iz leta 1922 na festivalu Kurja Polt. Ukvarjata se z na pol odprtimi formami za improvizacijo in interakcijo z elektronskimi inštrumenti. Elvis uporablja modularni sintetizator v povezavi z akustičnim zvokom bobnov in pol-modularen drone sintetizator Lyra, Boštjan pa uporablja modularni sintetizator v povezavi z zvokom saksofona in nekaterimi Moog efekti. Sinteza zvoka je analogna, ne poslužujeta se prepariranih in vnaprej pripravljenih „presetov“, zato so improvizacije / kompozicije večkrat zlite v nepretrgan tok plastenja izbranih frekvenc oscilatorjev in občasnih ritmov.

PR - Kulturni dom Nova Gorica