napovednik

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica filmski program v tem tednu nadaljujemo z naslednjimi filmi:

  • Petek, 3. 2. 2023
Ob 17.30: ENKRATNI MARE, r. Toby Genkel, Florian Westermann (ZDA, 2023), 8+
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: KAKO REŠITI PLANET, r. Louis Garrel (Francija, 2021)
Filmsko gledališče – za abonma in izven

  • Sobota, 4. 2. 2023
Ob 20.15: ZASTOJ, r. Vinko Möderndorfer (Slovenija, Srbija, Severna Makedonija, 2021)
Cikel slovenskega filma

Torek, 14. 2. 2023
Ob 20.15: DVOJNA PREVARA, r. Park Chan-wook (Južna Koreja, 2022)
Kino

O posameznih filmih:

  • Enkratni Mare (The Amazing Maurice, ZDA, 2023, 93 min., sinh.), 8+
 
Režija: Toby Genkel, Florian Westermann
Scenarij: Terry Rossio
Igrajo: Hugh Laurie, Emilia Clarke, David Thewlis, Himesh Patel, Gemma Arterton, Ariyon Bakare, Joe Sugg, Julie Atherton, Hugh Bonneville, Rob Brydon, Peter Serafinowicz
Glasovi: Tomaž Krt, Urška Majdič, Uroš Steklasa, Ernest Fejzić, Gaj Trček, Špela Kravogel, Nejc Heine, Tjaša Steklasa Horvat, Goran Mikić, Sergej Čiča
Distribucija: Karantanija Cinemas
Žanr: družinska animirana pustolovščina
 
Zgodba
Po vsem mestu so se pojavile podgane – znajdejo se celo v posodah za kruh, plešejo po mizah in kradejo pite izpod kuharjevih nosov. In kaj v tem primeru vsako mesto potrebuje? Nekoga s piščalko, ki jih bo zvabil daleč stran … Na tem mestu nastopi rdečedlaki maček po imenu Mare, trapasti ulični maček, ki se je domislil izvrstne prevare, kako služiti denar. Vsi so že slišali za zgodbe o možu s piščalko in mestu, polnem glodavcev. In Maurice je našel fanta Nika in se domislil odličnega načrta, kako lahkoverne meščane – nadležne podgane – pretenta, da mu dajo ogromne vsote denarja. In vse kaže izjemno dobro, dokler Mare in Nik ne prispeta v oddaljeno mesto Bridki Brin, kjer srečata s knjigami obsedeno dekle Malicijo, ki ju prosi za pomoč, da bi razrešila skrivnost v njenem mestu.

  • Kako rešiti planet (La croisade, Francija, 2021, barvni, 67 min.)
 
Režija: Louis Garrel
Scenarij: Jean-Claude Carrière, Naïla Guiguet, Louis Garrel
Igrajo: Laetitia Casta (Marianne), Joseph Engel (Joseph), Louis Garrel (Abel), Ilinka Lony (Clotilde), Julia Boème (Lucille), Lionel Dray (Jérôme Lhomond), Clémence Jeanguillaume (Audrey Lhomond)
Festivali, nagrade: San Sebastián 2021; Buenos Aires 2022
Distribucija: FIVIA – Vojnik
 
Zgodba
Diorjeva obleka je izginila. In usnjena jakna. In zbirateljske ure. V kleti manjkajo najdražja vina. Prijeten družinski obed v udobju meščanskega pariškega stanovanja se sprevrže v bitko na robu živčnega zloma, ko Josephova starša ugotovita, da je njun sin prodal vse stvari za »projekt«, o katerem ne vesta nič. Joseph v tem ni sam, enako kot on je naredila še množica drugih otrok po vsem svetu. Prodali so stvari, ki jih nihče zares ne potrebuje – konec koncev starši več tednov niso niti opazili, da kaj manjka. Ker je naš planet vse bolj ogrožen, odrasli sami pa ne storijo prav nič, so otroci vzeli stvari v svoje roke. Na skrivaj so se povezali in oblikovali zelo resen načrt, kako rešiti planet. Delegacije otrok se že odpravljajo proti Afriki in »utopični projekt«, kakor ga imenujeta starša, se jim zdi edina možnost, da človeštvo in narava preživita. Jim bosta zdaj, ko vesta, pomagala ali bosta ovira – kot že prevelika množica odraslih na tem svetu?


  • Zastoj (Slovenija, Srbija, Severna Makedonija, 2021, čb, 87 min.)
 
Režija: Vinko Möderndorfer
Scenarij: Vinko Möderndorfer
Igrajo: Mirjam Korbar (Mejra), Peter Musevski (Emir), Uroš Fürst (Andrej), Barbara Cerar (Barbara), Klemen Kovačič (Mirsad), Mila Fürst (Anja), Ivo Ban (sosed), Benjamin Krnetić (Denis), Igor Žužek (Frenk), Branko Završan (kirurg)
Nagrade, festivali: Aleksandrija 2021: nagrada za najboljšo režijo; Mostar 2021: nagrada drevo ljubezni za najboljšo žensko vlogo, posebna nagrada (Peter Musevski – posthumno)
Distribucija: FIVIA – Vojnik
 
Zgodba
Srečanje dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

  • Dvojna prevara (Heojil kyolshim, Južna Koreja, 2022, 138 min.)
  
Režija: Park Chan-wook
Scenarij: Chung Seo-kyung, Park Chan-wook
Igrata: Tang Wei, Park Hae-il
Festivali, nagrade: Cannes (nagrada za najboljšo režijo); Busan; Karlovi Vari; Toronto; Valladolid (nagrada za najboljšo montažo); Viennale; Liffe
Distribucija: Cinemania group
Žanr: romantična tragedija
 
Zgodba
Policija preiskuje smrt moškega, ki je padel s pečine. Detektiv Hae-joon zasliši njegovo vdovo. Ker se ta ne zdi pretirano vznemirjena ob moževi smrti, hitro postane glavna osumljenka. Medtem ko jo zasleduje in opazuje, Hae-joon vse bolj ugotavlja, da ga skrivnostna mladenka neustavljivo privlači …

VIR: KDNG