Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je pred nekaj minutami zaključil prvi narok za glavno obravnavo v zadevi določitve primerne denarne odpravnine manjšinskih delničarjev družbe KD GROUP, d.d., ob izključitvi oz. iztisnitvi.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je pred nekaj minutami zaključil prvi narok za glavno obravnavo v zadevi določitve primerne denarne odpravnine manjšinskih delničarjev družbe KD GROUP, d.d., ob izključitvi oz. iztisnitvi. Leto in pol po iztisnitveni skupščini in dobrem letu pravnih manevrov, s katerimi je glavni delničar – KD finančna družba, d.d. – poizkušal, VZMD in preko 2.100 iztisnjenim delničarjem, preprečiti možnost sodne preveritve primernosti denarne odpravnine, v Združenju izražajo zadovoljstvo, da se je naposled premaknilo ter bo v postopku moč soočiti argumente o občutnem pod-vrednotenju družbe KD GROUP.

Manjšinski delničarji so namreč za svoje delnice prejeli pičlih 44,90 € za posamezno delnico. V VZMD opozarjajo, da družba in glavni delničar, kljub zaprosilu nista bila pripravljena predložiti cenitvenega poročila za namen iztisnitve; glede na javno dostopne podatke pa v Združenju ocenjujejo, da bi morala primerna denarna odpravnina znašati vsaj 10,00 € več pri posamezni delnici, najverjetneje pa še precej več. Upoštevaje sprejeto višino denarne odpravnine, bi vrednost celotne družbe znašala 96,87 mio €. Družba pa je po objavljenih podatki za prvo polletje 2021 izkazovala za 124,20 mio € sredstev in 96,70 mio € knjigovodskega kapitala.

Strokovni sodelavci VZMD ob tem izpostavljajo predvsem naložbi družbe v DEŽELNO BANKO SLOVENIJE, d.d. (DBS), in projekt »ŠUMIJEV KVART«. Družba je imela od iztisnitvi 24 % lastniški delež v DBS, kar je predstavljalo 17 mio € v kapitalu banke, medtem pa jo je KD GROUP knjižila po cca. 7 mio €, kar predstavlja 10 mio € razlike oz. dobrih 4,60 € na delnico. Hkrati je potrebno upoštevati še dejstvo, da so se dobički banke v letu 2021 močno povišali. Nepremičninski projekt Šumijev kvart bi bil, v skladu z računovodskimi pravili, knjižen po nabavni vrednosti, torej brez marž in zaslužkov, ki jih družba ustvari ob prodaji. Splošno pa je znano, da so se cene nepremičnin v zadnjih letih precej dvignile, zato obstaja velika verjetnost, da se nahajajo izdatne skrite rezerve tudi pri projektu ŠUMIJEV KVART.

Ob tem iz VZMD vse iztisnjene delničarje KD GROUP ponovno vabijo, da se pridružijo prizadevanjem v okviru Delničarskega sporazuma, ki so ga delničarjem ponudili po neposredni pošti. Iz družbe je bilo iztisnjenih preko 2.100 delničarjev, kar blizu 4.000 pa jih je žal ostalo tudi brez denarne odpravnine, saj do konca leta 2021 niso prenesli svojih delnic z ukinjenih registrskih računov. Tudi za te delničarje v Združenju še iščejo rešitev ter jih pozivajo, naj jim nemudoma svoj interes za sodelovanje sporočijo na naslov delnice@vzmd.si.

VIR: VZMD