ZELENI DOGOVOR EVROPE: Kako daleč sežejo naše vilice?

Oziroma posodobljeno kmetijstvo stare celine

Bodimo iskreni. Se vam kdaj sredi zime jedo jagode? Sanjarite v deževnem novembru o slastnih lubenicah? Kaj pa o hrustljavo sveži rdeči papriki? Kako daleč bi bili zanjo pripravljeni iti? Pa ne govorim o potovanju v trope, kjer imajo optimalno rastno sezono vse leto. Namigujem na izkoriščanje prijemov moderniziranega kmetijstva – tudi o gensko spremenjenih organizmih, gojenju vrtnin na vodi, robotih kmetovalcih, …

Govori se, da je najboljši prijatelj vrtnarjev zmernih klimatov še vedno topla greda oziroma rastlinjak, ki nam lahko podaljša rastno sezono in gurmanske užitke domačih vrtnin. V idealnem scenariju, bi moralo torej vsako gospodinjstvo imeti dostop do obdelane zemlje/rastlinjaka in pridelovati vsaj del svoje hrane. Že zaradi anti-stresnih učinkov te aktivnosti, stika z naravo ter gibanja na svežem zraku.


VIR: Insights