napovednik

CIKEL PREDAVANJ IN POGOVOROV SLOGI IN DRAMAKaj smo hoteli od Shakespeara?

William Shakespeare:
Kar hočete ali Dvanajsta noč na slovenskih odrihv četrtek, 7. decembra 2023, ob 18. uri

v Drama Kavarni, SNG Drama Ljubljana, Erjavčeva 1, Ljubljana.Shakespearova bržkone najboljša komedija ima naslov Kar hočete. Napisal jo je na vrhuncu svoje kariere, leta 1600, v istem času kot Hamleta in tik pred svojimi najbolj znanimi dramami, kamor spadajo Othello, Kralj Lear in Macbeth. Pri nas so jo prvič uprizorili leta 1923 (Narodno gledališče v Ljubljani, rež. Osip Šest), do danes pa je bila uprizorjena 15-krat.



William Shakespeare, Kar hočete, režiser Edo Verdonik, Drama SNG Maribor, premiera 25. oktobra 1947. Na fotografiji: Edo Verdonik kot Vitez Andrej Bledica, Dušan Mevlja kot Norec in Arnold Tovornik kot Vitez Tobija Rig. Neznan fotograf. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.
Predavanje dr. Gašperja Trohe, direktorja Slovenskega gledališkega inštituta, se bo sprehodilo skozi slovenske uprizoritve in skušalo pokazati, kaj je hotela slovenska publika od Shakespearja. Kdaj so bile uprizoritve uspešne in zakaj? Se torej Shakespearovo besedilo prilagaja vedno novim uprizoritvam in družbenim kontekstom? Je nekakšen kameleon všečnosti, ki pa ne pozabi zbosti lastno občinstvo?Brezplačne vstopnice so na voljo pri blagajni SNG Drama Ljubljana (ob delavnikih od 14.00 do 20.00, ob sobotah od 18.00 do 20.00, uro pred predstavo ali drugim dogodkom).Prisrčno vabljeni! SLOGI in Drama. V ciklu predavanj in pogovorov sodelavci Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) aktualne uprizoritve SNG Drama Ljubljana pred premierami v sezoni 2023/24 postavljajo v širši zgodovinski, umetniški in družbeni kontekst. Dogodki ponujajo ekskluzivni vpogled v zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja in občinstvo že pred ogledom posameznih predstav spodbujajo k razmisleku o temah ter vprašanjih, ki jih odpirajo izbrana dramska dela, njihova kritiška recepcija in uprizoritvena zgodovina.

VIR: Slogi