Odjemalci so iz prenosnega omrežja julija prevzeli 813,3 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za dobrih 14 odstotkov manj kot isti mesec lani.

Datum objave:
28. avgust 2023

Avtor:
Brane Janjič
Odjemalci so iz prenosnega omrežja julija prevzeli 813,3 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za dobrih 14 odstotkov manj kot isti mesec lani.

Trend zmanjševanja povpraševanja po električni energiji iz prenosnega omrežja se je nadaljeval tudi v juliju, saj so odjemalci skupaj prevzeli le 813,3 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 14,2 odstotka manj kot julija lani in tudi za 14,6 odstotka manj od prvotnih bilančnih napovedi. Odjem se je zmanjšal pri obeh ključnih spremljanih skupinah, pri čemer so neposredni odjemalci julija iz prenosnega omrežja prevzeli 69,3 milijona kilovatnih ur ali le malenkost več kot 70 odstotkov lanskih primerjalnih količin, odjem distribucijskih podjetij pa je bil v primerjavi z lanskim julijskim manjši za 15 odstotkov in je znašal 707,9 milijona kilovatnih ur. Krepko nad lanskim pa je bil julija odjem ČHE Avče, ki je s prevzetimi 36 milijoni kilovatnih ur za potrebe črpanja lanske primerjalne rezultate presegla za skoraj 127 odstotkov. 

Rezultati manjšega povpraševanja po električni energiji v prvi polovici leta se odražajo tudi na letni ravni, saj je bil odjem električne energije v prvih sedmih letošnjih mesecih v primerjavi z enakim lanskim obdobjem manjši za dobro desetino ali natančneje za 775,7 milijona kilovatnih ur in je znašal le 6 milijard 546,3 milijona kilovatnih ur, kar je bilo tudi za dobrih pet odstotkov manj od prvotnih bilančnih ocen.

VIR: Naš Stik