Prodaja nepremičnin , Javno zbiranje ponudb

28. 2. 2024  Boštjan L.

Objavljeno na spletu:

28.02.2024
Kategorija:

Prodaja nepremičnin , Javno zbiranje ponudb
Rok / aktualno do:

21.03.2024 do 09:00
Številka zadeve:

4781-0011/2021-8
Datum dokumenta:

27.02.2024
Kontaktna oseba:

Bojana Pogačnik
E-pošta:

Telefonska številka:

 
Občina Radovljica, Gorenjska cesta 19, Radovljica, na podlagi 51. člena Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti  (Ur. list RS, št. 11/2018, 79/2018, v nadaljevanju: ZSPDSLS-1) in 16. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti  (Ur. list RS, št. 31/2018) v skladu s sprejetim Letnim načrtom ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Radovljica za leto 2024 objavlja
 
Javno zbiranje ponudb
za prodajo nepremičnine v lasti Občine Radovljica
 
1. Naziv in sedež organizatorja javnega zbiranja ponudb:
Občina Radovljica, Gorenjska cesta 19, Radovljica, tel. 04 537-23-00, faks 04-531-46-84
 
2. Predmet javnega zbiranja ponudb je naslednja nepremičnina:
Zemljišče s parc. št. 490/8, k.o. 2157 – Predtrg, ID znak nepremičnine 2157 490/8, v izmeri 1.696 m2 .
 
Zemljiškoknjižna lastnica zemljišča, ki je predmet prodaje, je Občina Radovljica do celote. 
 
Zemljišče je prosto bremen. 
 
Zemljišče se nahaja delno v območju stavbnih zemljišč in delno v območju gozdnih zemljišč.
Namenska raba zemljišča je razvidna iz Lokacijske informacije z osnovnimi podatki, ki je priloga tega javnega zbiranja ponudb št.  35121-0013/2024-2 z dne 23. 1. 2024.
 
Zemljišče komunalno ni opremljeno.
 
3. Izhodiščna vrednost nepremičnine:
 Izhodiščna vrednost nepremičnine z ID znakom 2157 490/8 znaša 34.627,54 EUR (brez DDV).
 
Izhodiščna vrednost je bila določena na podlagi Poročila o oceni tržne vrednosti nepremičninskih za zemljišče s parc.št. 490/8, k.o. 2157 - Predtrg, januar 2024, ki ga je izdelal cenilec Anton Hajdinjak, Cesta na Loko 24, 1000 Ljubljana, cenilec stvarnega premoženja – nepremičnine, licenca št. GR 021.
 
Izhodiščna vrednost nepremičnine ne vključuje 22% davka na dodano vrednost, ki ga plača kupec.
 
 
4. Plačilo varščine in razlogi za zadržanje varščine
 
Ponudniki, ki želijo sodelovati na javnem zbiranju ponudb za prodajo nepremičnine morajo do 18.3.2024 vplačati varščino v višini 10% od izhodiščne vrednosti nepremičnine – 3.462,75 EUR, na podračun Občine Radovljica, št. SI56 0130 2010 0007 805, sklic: SI00 722100-3301
 
Vplačana varščina se zadrži v naslednjih primerih:
- če ponudnik vplača varščino, vendar v danem roku ne odda ponudbe na Občino Radovljica,
- če najugodnejši ponudnik v postopku javnega zbiranja ponudb na Občini Radovljica ne sprejme ponudbe za prodajo zemljišča, ki bo naknadno objavljena na Upravni enoti Radovljica,
- če ponudnik odstopi od nakupa,
- če uspeli ponudnik ne sklene prodajne pogodbe v predpisanem oz. podaljšanem roku,
- če celotna kupnina ni plačana v skladu s sklenjeno prodajno pogodbo.
 
Neuspelim ponudnikom bo varščina vrnjena brez obresti najkasneje v roku 5 dni od javnega odpiranja ponudb.
 
5. Pogoji za sodelovanje na javnem zbiranju ponudb in sestavine, ki jih mora vsebovati ponudba:
Na javnem zbiranju ponudb lahko sodelujejo pravne in fizične osebe, ki v skladu s pravnim redom Republike Slovenije lahko postanejo lastniki nepremičnin. 
Na javnem zbiranju ponudb kot ponudniki ne morejo sodelovati cenilec in člani komisije, ki vodi postopek prodaje, ter z njimi povezane osebe. 
Komisija, ki vodi postopek prodaje je bila imenovana s sklepom  župana, dne 27.7.2022 in jo sestavljajo: Tanja Geltar (predsednica), Maja Stanojević (članica), Dominik Skumavec (član).
 
Uspeli ponudnik mora najkasneje pred sklenitvijo pravnega posla podati izjavo o nepovezanosti s člani komisije in cenilcem v smislu kot ga določa 7. odstavek 51. člena ZSPDSLS-1.
 
Ponudnik mora imeti poravnane vse zapadle obveznosti do Občine Radovljica in do zavodov, katerih ustanoviteljica je Občina Radovljica, sicer bo izločen iz nadaljnjega postopka.
 
Sestavine, ki jih mora vsebovati ponudba:
- ime in priimek, naslov stalnega bivališča, potrdilo o državljanstvu – kopija osebnega dokumenta (osebne izkaznice ali potnega lista) in davčna številka (fizične osebe),
- naziv in sedež ponudnika, priglasitveni list (samostojni podjetniki posamezniki) oz. izpis iz AJPES-a ali iz sodnega registra, ki ni starejši od 30 dni (pravne osebe),
- ponujeno ceno, ki ne sme biti nižja od izhodiščne vrednosti nepremičnine,
- dokazilo o plačilu varščine s priloženo celotno številko transakcijskega računa za primer vračila varščine,
- pisno pooblastilo v primeru, da ponudbo vlaga pooblaščenec,
- izjavo o seznanjenosti in sprejemanju vseh pogojev tega javnega zbiranja ponudb,
- izjavo o vezanosti na dano ponudbo še 60 dni od dneva, ko poteče rok za oddajo ponudbe.
 
Ponudba se šteje za popolno, če vsebuje vse zgoraj navedene sestavine. Ponudnik, čigar ponudba vsebuje vse bistvene sestavine, ima pa pomanjkljivo dokumentacijo, bo pozvan k dopolnitvi le-te. Rok za dopolnitev ponudbe je 5 dni po prejemu poziva za dopolnitev. Nepopolne ponudbe, ki ne vsebujejo vseh bistvenih sestavin, bodo izločene iz nadaljnjega postopka. 
 
6. Oddaja ponudbe, javno odpiranje ponudb in postopek prodaje:
Ponudniki svoje ponudbe pošljejo ali prinesejo osebno v zaprti ovojnici  na naslov: Občina Radovljica, Gorenjska c. 19, 4240 Radovljica, z oznako: NE ODPIRAJ, PONUDBA ZA NAKUP NEPREMIČNINE. 
 
Rok za prejem ponudb  je četrtek, 21.3.2024, do 9.00 ure. Upoštevane bodo samo ponudbe, ki bodo do navedenega roka prispele na naslov organizatorja javnega zbiranja ponudb. 
 
Javno odpiranje ponudb za prodajo nepremičnine bo potekalo v  četrtek,  21.3.2024, ob 10.00 uri, v prostorih Občine Radovljica, Gorenjska cesta 19, Radovljica. Predstavniki ponudnikov se morajo v primeru prisotnosti pri javnem odpiranju ponudb izkazati z osebnim dokumentom, oziroma pisnim pooblastilom ponudnika, kadar gre za pooblaščence.
 
Občina Radovljica se obvezuje, da bo v roku 15 dni po javnem odpiranju ponudb, v skladu z določili Zakona o kmetijskih zemljiščih objavila ponudbo za prodajo nepremičnine še na Upravni enoti Radovljica po najvišji ponujeni ceni. 
 
Ponudnik najvišje cene v postopku javnega zbiranja ponudb za prodajo nepremičnine na Občini Radovljica je zavezan podati pisno izjavo o sprejemu ponudbe Upravni enoti Radovljica v skladu z določili 21. člena Zakona o kmetijskih zemljiščih. V primeru, da bo ponudnik najvišje cene izbran kot predkupni upravičenec v skladu s 23. členom Zakona o kmetijskih zemljiščih, se bo vplačani znesek varščine vštel v kupnino za zemljišče. V primeru, da ponudnik najvišje cene ne bo izbran kot predkupni upravičenec v skladu s 23. členom Zakona o kmetijskih zemljiščih, mu bo vplačani znesek varščine brezobrestno vrnjen v petih dneh po prejetem zapisniku Upravne enote Radovljica o prispelih prijavah na ponudbo. V primeru, da ponudnik najvišje cene ne sprejme ponudbe za prodajo zemljišča objavljene na Upravni enoti Radovljica, se mu vplačani znesek varščine zadrži.
 
7. Merilo za izbor:
Nepremičnina bo prodana ponudniku, za katerega bo komisija ugotovila, da je podal popolno in najugodnejšo ponudbo. Najugodnejši ponudnik je tisti, ki ponudi najvišjo ceno za nakup nepremičnine. 
 
Ponudbe, ki bodo nižje od izhodiščne cene, ali ki bodo prispele po preteku razpisnega roka ali s pogoji v nasprotju s tem razpisom, se ne bodo upoštevale.  
 
V primeru, da bo podanih več ponudb z enako najugodnejšo ponudbeno ceno, bo komisija med najugodnejšimi ponudniki naknadno izvedla javno dražbo, na katero bo povabila vse ponudnike, ki so ponudili enako najugodnejšo ponudbo. Ponudniki bodo o izbiri pisno obveščeni.
 
8. Način in rok plačila kupnine:
Kupnina (vključno z 22% davkom na dodano vrednost) se mora plačati v enkratnem znesku, in  sicer v roku 30 dni od izstavitve računa, ki bo kupcu s strani prodajalca izstavljen najkasneje v 15-ih dneh po sklenitvi pogodbe. 
 
Plačilo celotne kupnine v določenem roku je bistvena sestavina prodajne pogodbe. Če kupec ne poravna celotne kupnine v določenem roku, se prodajna pogodba šteje za razdrto, prodajalec pa zadrži vplačano varščino.
 
Zemljiškoknjižno dovolilo za vpis lastninske pravice na nepremičninah se kupcu izroči po prejemu celotne kupnine in ni sestavni del prodajne pogodbe.
 
9. Sklenitev pogodbe:
Z najugodnejšim ponudnikom se bo sklenila prodajna pogodba najkasneje v roku 15 dni po zaključenem postopku prodaje. Če ponudnik ne podpiše pogodbe v roku 15 dni, mu prodajalec lahko podaljša rok za sklenitev pogodbe, vendar ne za več kot 15 dni.
 
10. Drugi pogoji:
Nepremičnina se prodaja v celoti po načelu »videno-kupljeno«. Kakršnekoli reklamacije glede dejanskega ali pravnega stanja nepremičnine, ki je predmet prodaje, niso mogoče.
 
Vse stroške v zvezi s prenosom lastništva: davek na dodano vrednost, stroške overitve zemljiškoknjižnega dovolila s pogodbo ter stroške  vpisa lastninske pravice v zemljiško knjigo, plača kupec. 
 
Župan ali Komisija za vodenje in nadzor postopkov razpolaganja in upravljanja s stvarnim premoženjem Občine Radovljica s soglasjem župana lahko postopek do  sklenitve pravnega posla ustavi brez obrazložitve in odškodninske odgovornosti.
 
11. Informacije:
Vsa dodatna pojasnila o nepremičnini in postopku prodaje ter ostale informacije interesenti lahko dobijo preko elektronske pošte: obcina.radovljica@radovljica.si, tanja.geltar@radovljica.si ali bojana.pogacnik@radovljica.si ali preko telefona: 04/537 23 46.
 
 
Številka: 4781-0011/2021-8
Datum:   27. 2. 2024
 
Ciril Globočnik, l. r.
župan

VIR: Občina Radovljica