Slovenski odjemalci so januarja iz prenosnega omrežja prevzeli milijardo 114,1 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo kar za 8,2 odstotka manj kot januarja lani.

Avtor:
Brane Janjič
Slovenski odjemalci so januarja iz prenosnega omrežja prevzeli milijardo 114,1 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo kar za 8,2 odstotka manj kot januarja lani.

Zmanjšanje povpraševanja po električni energiji v prvem letošnjem mesecu gre poleg manjše gospodarske aktivnosti pripisati tudi milejšemu začetku zime, pri čemer je bilo manjši odjem v primerjavi z istim lanskim mesecem tokrat zaznati prav v vseh tipičnih spremljanih skupinah. Še največji, kar 36,5-odstotni padec odjema glede na januar lani, je zabeležila skupina neposrednih odjemalcev, v kateri se nahajajo energetsko intenzivna podjetja. Odjem neposrednih odjemalcev, ki so januarja skupaj iz prenosnega omrežja prevzeli le 69,5  milijona kilovatnih ur električne energije je bil tudi za dobrih 17 odstotkov pod prvotnimi bilančnimi napovedmi za letos. Za odstotek in pol manj, kot je bilo pričakovano glede na bilančne napovedi, je znašal tudi januarski odjem petih distribucijskih podjetij, ki so s skupno prevzetimi milijardo 10 milijonov kilovatnih ur za primerjalnimi lanskimi januarskimi rezultati zaostala za 5,5 odstotka. Manjši od lanskega pa je bil januarja tudi odjem ČHE Avče, za potrebe črpanja prvi letošnji mesec prevzela 34,5 milijona kilovatnih ur ali za 7,4 odstotka manj kot januarja lani, a hkrati za 7,8 odstotka več, kot je bilo sprva napovedano z elektroenergetsko bilanco.
Januarja je bilo živahno tudi dogajanje na mejah, pri čemer smo iz sosednjih elektroenergetskih sistemov uvozili 964,1 milijona kilovatnih ur ali za 18,5 odstotka več električne energije kot januarja lani, na tuje pa je romalo 866,1 milijona kilovatnih ur oziroma za dobrih 27 odstotkov več isti mesec lani.

VIR: Naš Stik