Ponosni smo, da bo strokovna komisija tekmovanja za najbolj urejeno evropsko mesto Entente Florale Europe med 2. in 4. julijem obiskala Velenje.

Ponosni smo, da bo strokovna komisija tekmovanja za najbolj urejeno evropsko mesto Entente Florale Europe med 2. in 4. julijem obiskala Velenje. V okviru obiska bomo v sredo, 3. julija, ob 14.30 v kampu Velenje organizirali srečanje strokovne komisije z novinarji. Člani komisije, Szilvia Halász Spanyárné (Madžarska), dr. Rüdiger Kirsten  (Nemčija), Milena Andrade (Češka), William Kearney (Irska), bodo predstavili projekt in prve vtise obiska Velenja.
 
Že vrsto let aktivno izvajamo različne projekte, namenjene olepšanju in urejanju mesta, s katerimi prispevamo k boljšemu življenjskemu okolju. Med najpomembnejšimi letošnjimi projekti je prav gotovo tekmovanje za najbolj urejeno evropsko mesto Entente Florale Europe. Tradicionalno sodelujemo tudi na državnem tekmovanju Moja dežela, na lokalnem nivoju pa izvajamo akcijo Velenje – mesto cvetja.
Glavni cilj tekmovanja je Entente Florale Europe je trajnostni razvoj evropskih mest in izboljšanje kakovosti življenja državljanov. Strokovna komisija bo Velenje obiskala med 2. in 4. julijem. Mesto bodo ocenjevali na podlagi desetih kriterijev, in sicer načrtovanje in razvoj, trajnostno okolje – blažitev podnebnih sprememb, zgrajeno okolje, krajina, zelene površine, zasaditev, okoljska vzgoja, trud in vključenost, turizem in/ali prosti čas in komunikacija.

Velenje je doslej v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna že devetkrat (1995, 1999, 2001, 2007, 2009, 2010, 2015, 2019, 2020) prejelo prvo nagrado za urejenost; v letih 2011, 2013, 2014, 2018 in 2021 smo osvojili drugo mesto, tretje mesto pa v letih 2012, 2017 in 2022. Velenje je lani zmagalo tudi v spletnem glasovanju v kategoriji večjih mest in prejelo posebno priznanje Ljubljenec ljudskih src. Ponosni smo, da je Velenjska plaža v kategoriji naravnih kopališč po mnenju slovenskih kopalk in kopalcev že šest let zapored razglašena za najboljše naravno kopališče.

V Mestni občini Velenje poseben poudarek namenjamo trajnostnim prizadevanjem in objezerskemu turizmu, prizadevamo si postati družinam prijazna destinacija. Mestna občina Velenje je vključena v Misijo 100 podnebno nevtralnih mest, je nosilka naziva evropski zeleni list 2024, nosilec znaka Slovenia Green Destination GOLD, zato pri razvoju turističnih produktov sledimo smernicam teh nazivov, saj zagotavljajo zelen, okolju in naravi prijazen, odgovoren ter trajnosten razvoj.
 
PR - Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje