16. oktobra praznujemo SVETOVNI DAN HRANE. Čebelarska zveza Slovenije se že leta trudi, da bi bilo na naših krožnikih prisotne čim več lokalno pridelane hrane, zato je bila pobudnik uvedbe medenega zajtrka in nato Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je poleg medu sestavljen še iz mleka, kruha, sadja in masla.

Spoštovani,

16. oktobra praznujemo SVETOVNI DAN HRANE. Čebelarska zveza Slovenije se že leta trudi, da bi bilo na naših krožnikih prisotne čim več lokalno pridelane hrane, zato je bila pobudnik  uvedbe medenega zajtrka in nato Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je poleg medu sestavljen še iz mleka, kruha, sadja in masla. Na dan, ko poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, obeležujemo tudi Dan slovenske hrane preko katerega se spodbuja uporaba jedi iz lokalno pridelanih sestavin. Z lanskim letom je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupina somišljenikov - Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza kmetic Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, gibanje Rajski vrt in Konzorcij evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov odločila pripraviti pobudo Vladi Republike Slovenije, da se Dan slovenske hrane razširi v Teden slovenske hrane. Trenutna delovna skupina pobudnikov pripravlja knjižico s predlogi tradicionalnih slovenskih jedi, ki so enostavne za pripravo, a vendar zdrave in hranljive ter sestavljene iz hrane slovenskih kmetij. 

Glavni namen in cilj razširitve je spodbujanje uporabe tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalno pridelane hrane vsaj en teden v letu z upanjem, da se to razširi na čimbolj pogosto prakso. Najbolj ključno je, da dosežemo več slovenske hrane na naših krožnikih. Predvsem je pomembno, da začnemo z ozaveščanjem naših najmlajših v šolah in vrtcih, pa tudi v drugih javnih zavodih in ustanovah. 

S tem bomo podprli slovenskega kmeta, zmanjšali transportne poti hrane in posledično zmanjšali količino zavržene hrane. Poleg tega bomo vzpodbudili mlade k prevzemu kmetij in nadaljnjemu razvoju slovenskega kmetijstva.  

VIR: ČZS