Kranjski Iskraemeco se je skupaj s partnerji lotil 5,4 milijona evrov vrednega projekta digitalizacije, poimenovanega Digitalni dvojček za digital lean.

Kranjski Iskraemeco se je skupaj s partnerji lotil 5,4 milijona evrov vrednega projekta digitalizacije, poimenovanega Digitalni dvojček za digital lean. Kot so na novinarski konferenci po usklajevalnem sestanku konzorcijskih partnerjev v Kranju povedali sodelujoči v projektu, je cilj optimizacija procesov.

Direktor operacij v Iskraemecu Robert Rupnik je pojasnil, da digitalizacija postaja naslednji korak podjetja. "To pomeni, da prehajamo nivo industrializacije. Sama strojna oprema je poznana, roboti so poznani, sedaj počasi prehajamo na področje podatkov, ki so znotraj procesov in znotraj podjetja, pa tudi podatkov s trga, ki bistveno vplivajo na naše poslovanje," je izpostavil.

Vodja projekta v Iskraemecu Miha Jež je pojasnil, da se s projektnimi partnerji osredotočajo na tri sklope aktivnosti. Prvi sklop je optimizacija opremljanja plošč tiskanih vezij. Avtomatizirali bodo namreč sestavljanje elektronskih ožičenih komponent in to nadgradili z vizualno kontrolo.

Potem prehajajo na sklop optimizacije končne sestave pametnih gospodinjskih števcev, kjer se bodo prav tako dotaknili robotizacije, avtomatizacije in vizualne kontrole. Zlasti se bodo osredotočili na lasersko gravuro. Proizvodne linije bodo nadgradili z ustrezno senzoriko za naprednejšo obdelavo podatkov.
Tretji sklop je digitalizacija podpornih procesov, ki niso neposredno vezani na proizvodni proces, temveč bistveno izboljšajo procese v celotni verigi od dobavitelja prek podjetja do kupca. Gre predvsem za napredno planiranje s pomočjo umetne inteligence, predvidevanje cen materiala na trgu in spremljanje izvedbe naročila.
V projektu sodeluje tudi Iskraemecovo podjetje GL Charge, ki je zadolženo za razvoj polnilnih postaj za električna vozila. Partnerji v projektu so še ADD, Iskra AMS, 3 Projekt in Q-Mins.

Kot je povedal Marko Škufca iz podjetja ADD, ki bo pri vzpostavitvi poslovnega modela najpomembnejši Iskraemecov partner, gredo na novo raven obvladovanja podatkov. Zbrane podatke bodo namreč obdelovali in analizirati s pomočjo umetne inteligence.

Z dobrimi podatki bodo skušali preprečevati morebitne izpade, izboljševati kakovost proizvodnje in preprečevati izmet. Pri tem bodo uporabljali obliko digitalnega dvojčka, kar pomeni, da bodo skušali prek tehnologije prikazati dogajanje v proizvodnji. Drugi del projekta bo zajemanje in obdelava podatkov o zunanjih dejavnikih, ki vplivajo na podjetje.

Podjetje 3 Projekt pa sodeluje tako, da s kamero posname proizvodni proces na liniji ter ugotavlja, katere so tiste aktivnosti, ki ne dodajajo k samemu procesu. Na podlagi teh ugotovitev skušajo priti do optimizacije, je pojasnil direktor podjetja Igor Žula in dodal, da bodo digitalno rešitev, ki jo bodo razvili v projektu, lahko implementirali tudi drugod.

Projekt Digitalni dvojček za digital lean je bil uspešen na razpisu za digitalno transformacijo podjetij ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Tako bo projekt, ki je sicer vreden 5,42 milijona evrov, v višini 1,66 milijona evrov sofinanciran iz mehanizma za okrevanje in odpornost. Kot je izpostavila predstavnica ministrstva Nena Dokuzov, projekt odgovarja na aktualne evropske izzive.

Zaključek projekta, katerega pripravljalne aktivnosti so že stekle, je predviden marca prihodnje leto. Bo pa Iskraemecu prinesel tudi povsem vidne učinke. Rupnik je izpostavil robotizacijo proizvodnje, digitalni dvojček in analizo trga.

Ne bo pa podjetje ob tej nadaljnji robotizaciji, avtomatizaciji in digitalizaciji zmanjševalo števila zaposlenih, saj se to zaradi rasti podjetja iz leta v leto povečuje. Se pa odvija sprememba delovnih mest. Enostavnih delovnih mest v proizvodnji je vse manj oziroma jih skoraj ni več. Hkrati je potrebno izobraževanje zaposlenih za razumevanje digitalnih vsebin.

VIR: Iskraemeco