Energetska družba Interenergo s sedežem v Ljubljani, ki je del avstrijske skupine Kelag, je odprla novo sončno elektrarno v občini Jasenice na Hrvaškem, kjer je leta 2020 že postavila vetrni park.

Ljubljana, 4. oktobra - Energetska družba Interenergo s sedežem v Ljubljani, ki je del avstrijske skupine Kelag, je odprla novo sončno elektrarno v občini Jasenice na Hrvaškem, kjer je leta 2020 že postavila vetrni park. Sončna in vetrna elektrarna s skupno močjo 16,25 vršnega megavata (MWp) oskrbujeta več kot 12.000 gospodinjstev.

Kot so danes sporočili iz Interenerga, so projekt sončne elektrarne z močjo 6,25 MWp izvedli v 12 mesecih. Direktor Interenerga Blaž Šterk je ob otvoritvi izrazil zadovoljstvo, da dobro sodelujejo z občino in svojimi partnerji.

"Z Občino Jasenice odlično sodelujemo že več let, naše uspešno sodelovanje je sprva obrodilo vetrni park, danes pa še sončno elektrarno. Veseli nas, da so občine pripravljene sodelovati pri razvoju trajnostnih energetskih projektov," je povedal Šterk.

Župan Jasenic Stipe Vulić, ki se je udeležil odprtja, je da so "zavezani spremembam v smeri čistejše prihodnosti, saj je energija sonca neomejena, čista in okolju prijazna".

Sončna elektrarna Bukovica se z močjo 6,25 MWp uvršča med pet največjih delujočih zemeljskih sončnih elektrarn na Hrvaškem.

Sončna elektrarna in vetrni park sta na degradiranem območju, tako da sta mu dala nov pomen, hkrati so izkoristili sinergijo dveh ključnih obnovljivih virov na enem mestu, pravijo v Interenergu.

V naslednjih letih v zadrski občini načrtujejo postavitev še ene sončne elektrarne z dvakrat večjo zmogljivostjo, kot jo ima Bukovica, v fazi razvoja sta še dva projekta sončnih elektrarn v vzhodni Hrvaški.

VIR: STAkrog