Sončna elektrarna Bukovica z močjo 6,25 MWp bo, poleg vetrnega parka Jasenice, ki so ga odprli leta 2020, pomembno prispevala k trajnostnim prizadevanjem širše regije.

Datum objave:
5. oktober 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv Interenerga
Sončna elektrarna Bukovica z močjo 6,25 MWp bo, poleg vetrnega parka Jasenice, ki so ga odprli leta 2020, pomembno prispevala k trajnostnim prizadevanjem širše regije. Z novo elektrarno je Interenergo dopolnil svoj portfelj obnovljivih vodnih, vetrnih in sončnih virov v regiji, ki ga sestavlja že 35 delujočih projektov, ambiciozne načrte pa imajo tudi za naprej.

Elektrarna Bukovica se ob zagonu sicer uvršča med pet največjih delujočih zemeljskih sončnih elektrarn na Hrvaškem. S 6,25 MWp moči pomembno prispeva k energetskem prehodu Hrvaške in doseganju zastavljenih energetskih in podnebnih ciljev. Poleg energetskih in gospodarskih koristi za državo in lokalno skupnost pa ta projekt območju v zaledju Zadra daje nov pomen. Sončna elektrarna in leta 2020 postavljeni vetrni park se namreč nahajata v degradiranem območju ob cesti Zaton Obrovački, Maslenica, v občini Jasenice. “Dolgoročno in strateško načrtovanje nam je omogočilo, da smo s pomočjo elektrarn ne le ponovno uporabili degradirano območje in mu dali nov pomen, ampak tudi izkoristili sinergijo dveh ključnih obnovljivih virov na enem mestu. Z razvojem premišljenih projektov tako krepimo razvoj regije in s pomočjo raznolikih tehnoloških rešitev, ki so nam na voljo, pospešujemo energetski prehod,” je ob otvoritvi nove elektrarne izpostavil direktor Interenerga Blaž Šterk in dodal, da jim je s pomočjo številnih podizvajalcev in ob podpori in vključenosti Občine Jasenice, kljub zahtevnosti terena in neidealnih vremenskih razmer, uspelo projekt dokončati v  enem letu.

S skupno močjo 16,25 MWp vetrna in sončna elektrarna v občini Jasenice z zeleno energijo oskrbujeta več kot dvanajst tisoč gospodinjstev. S to dopolnitvijo pa načrti Interenerga na tem področju niso zaključeni, saj v zadrski občini v naslednjih letih načrtujejo postavitev še ene sončne elektrarne z dvakrat večjo zmogljivostjo, poleg tega pa sta v fazi razvoja še dva projekta sončnih elektrarn v vzhodni Hrvaški. Z odprtjem sončne elektrarne Bukovica je družba Interenergo, dopolnila svoj portfelj obnovljivih vodnih, vetrnih in sončnih virov v regiji, ki ga sestavlja že 35 delujočih projektov, pri čemer, poleg omenjenih projektov na Hrvaškem, trenutno razvijajo za več kot 200 MWp projektov obnovljivih virov energije v regiji.

VIR: Naš Stik