Zvočna knjiga o vojni, smrti, krivdi, obžalovanju in navsezadnje tudi upanju

Zvočna knjiga o vojni, smrti, krivdi, obžalovanju in navsezadnje tudi upanju

Na Tretji program Radia Slovenija – program Ars in v zbirko Slovenski literarni klasiki in sodobniki ZKP RTV Slovenije v režiji Saške Rakef in interpretaciji Aleša Valiča prihaja zvočna knjiga, posneta po romanu Cirila Kosmača Pomladni dan.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
24. maj 2023 ob 12:43
RTV SLO, Radio Ars
Nova zvočna knjiga bo od 30. maja 2023 dalje predvajanja vsak delovnik ob 19.00 v oddaji Odprta knjiga na programu Ars. Vsak del bo še tri dni po predvajanju na voljo v podkastu Odprta knjiga na radiu na spletni strani programa Ars ter na portalu RTV 365. Zvočnica je na spletni strani ZKP RTV Slovenija na voljo tudi za nakup.

Tragična slika nesmiselnosti vojnih žrtev

Devet ur dolga zvočna knjiga v 22. delih govori o življenju pod okrutno fašistično nadvlado v vojnih grozotah prve polovice 20. stoletja na Primorskem. Roman v ospredje postavlja mladega pripovedovalca, ki se po petnajstih letih vrne nazaj v rodno vas ob reki Idrijci in se v domačem okolju retrospektivno ozira na zgodnjo obdobje otroštva in mladosti – to je prepredeno s spomini na mater in očeta, predvsem pa na brezskrbnost časa pred obema svetovnima vojnama. V romanu se v subtilni, ponotranjeni pripovedi razkriva tudi tragična ljubezenska zgodba sosedove hčere Kadetke in italijanskega karabinjera, ki se iz ljubezni do izbranke odloči prestopiti k partizanom. V usodnem razpletu intimne zgodbe pisatelj razkriva širšo tragično sliko nesmiselnosti vojnih žrtev, ki svoje življenje podarijo novemu človeku, družbi in ureditvi.

Roman interpretira dramski igralec Aleš Valič


Foto: Alen Jelen



Pri zvočni knjigi sodeluje Aleš Valič, ki mu poslušalke in poslušalci lahko pogosto prisluhnejo v radijskih igrah in literarnih oddajah na programu Ars. Igralec in pedagog na ljubljanski AGRFT je o zvočnici povedal: ''Prvič sem prebral Kosmačev roman Pomladni dan v času, ko sem bil gimnazijec. Napolnil me je z neverjetno močnimi občutki lepote in razgaljenosti vsega človeškega. Ob prvem in ob naslednjih branjih sem vedno doživljal srečo in žalost, pravzaprav neke vrste tesnobo ob vsem intimno poglobljenem pisanju. Že v prvem letniku študija igre sem imel srečo, da sem s kolegom režiserjem posnel študijski film po Kosmačevi noveli Gosenica. V obdobju, ko sem takoj po akademiji delal v tržaškem gledališču, sem Cirila Kosmača spoznal osebno in parkrat govoril z njim. Bil je v vseh ozirih izjemen človek. Branje romana Pomladni dan za zvočno knjigo je bila zame čudovita avantura. Domišljijsko potovanje po zgodbi romana človeka oplemeniti. In srčno upam, da bo kaj podobnega čutil tudi poslušalec.''

Nova zvočna knjiga je nastala na Programu Ars v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija in ob finančni podpori Javne agencije za knjigo. Zvočnico so poleg režiserke in interpreta pripravili še tonski mojster Rok Fiamengo, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je Emanuela Montanič Sekulović.