Moja pokojna babica, ki je doživela častitljivih 99 let, je rada pripovedovala zgodbe

»Ah, kam in kod
naj gre zdaj moja pot,
srce?«
(Janez Jeretina, iz pesmi Kam?)

Moja pokojna babica, ki je doživela častitljivih 99 let, je rada pripovedovala zgodbe. Če je le imela poslušalce. Rad sem poslušal njene zgodbe. Najrajši je pripovedovala o svojem najstarejšem bratu Janezu (Jeretini), pesniku, duhovniku in vzgojitelju, ki je umrl davnega leta 1921, star komaj 27 let (prav neverjeten slučaj je, da so ravno v tej starosti umrli številni umetniki kot so Jim Morrison, Amy Winehouse, Kurt Cobain, Janis Joplin).

Zgodovina za seboj pogosto pušča le suhoparne sledi, medtem ko zanimive in navdihujoče življenjske zgodbe posameznikov zbledijo v času. A nenazadnje je zgodovina HIS-STORY, torej njegova/njena zgodba, zato jih je vredno ohranjati. Konec koncev lahko ugotovimo, kako blizu smo si s predhodniki in kako se od njih lahko veliko naučimo. Če pa sprejemamo možnost reinkarnacije oziroma ponovnega rojstva, se s preučevanjem preteklosti na nek način morda srečujemo z ljudmi, ki smo jih zelo dobro poznali, ali se po kakšnem neverjetnem naključju srečamo tudi s svojimi prejšnjimi utelešenji; a to je že tema za kakšno drugo zgodbo.

Z mojim starim stricem Janezom se bom pogovoril preko časovnega mostu, ki so mi ga poleg babičinih zgodb pomagali zgraditi tudi pisni viri – predvsem Jaka Šolar (Prijatelju v spomin; Mentor, 1922) – ki so danes na srečo objavljeni na svetovnem spletu.


PR: Insights