Turistišni produkt Idrijski zajtrk z izbranimi okusi z Idrijskega se umešča na evropski zemljevid lokalnega in teadicionalnega. Sestavlja ga kar nekaj dobrot, ki sodijo tudi med “geofood” izdelke v okvir mednarodnega projekta geoparkov Geofood.
Koncept UNESCO globalnih geoparkov se v zadnjih letih namreč ne osredotoča le na geologijo in geološko dediščino, ampak tudi na drugo dediščino, ki bogati geoparke. Iz te naravnanosti je zrasel tudi mednarodni projekt GEOfood, ki promovira povezave med lokalno hrano in geološko dediščino. Cilj projekta, v katerem sodelujejo geoparki in z njimi povezane inštitucije širom po svetu, med njimi tudi Geopark Idrija, je krepitev ozaveščanja o geološki dediščini in njeni povezavi s preživetjem ljudi.
Izdelki GEOfood izražajo močno povezanost proizvodnje hrane in geodiverzitete. V okviru projekta teče tudi promocija najboljših prehranskih izdelkov vključenih geoprakov. Geopark Idrija sodeluje z znamko med s sladkorno čipko, med geofood pa je uvrščenih tudi kar nekaj izdelkov ponudnikov prehrambenih izdelkov iz Geoparka Idrija, ki sestavljajo produkt Idrijski zajtrk.
Idrijski zajtrk je sestavljen iz mlečnih in mesnih izdelkov, medu in čajev in je zasnovan kot dodatna ponudba za turistične nastanitve, ki si zajtrka ne strežejo sami. Glavni namen izdelka je gostom ponuditi v pokušino lokalne izdelke in okuse z Idrijskerga in jih spodbuditi, da osebno obiščejo lokalne pridelovalce, podoživijo njihove kmetije, trgovine ali doživetija, ki jih zagotavljajo.
Metka Rupnik
VIR: Občina Idrija