Arhitekturna revija Outsider je v zadnji številki objavila tudi nekaj prispevkov o arhitekturnih posebnostih Idrije oz. izvedenih in načrtovanih projektih.

Arhitekturna revija Outsider je v zadnji številki objavila tudi nekaj prispevkov o arhitekturnih posebnostih Idrije oz. izvedenih in načrtovanih projektih. Tako lahko v intervjuju z Matevžem Strausom beremo o idejah obnove stare idrijske rudarske hiše, predstavljeni pa sta tudi idejna zasnova za prenovo kompleksa Jožefovega jaška in nova stavba kompresorske postaje »na Olimpu«, v kateri so prezentirane restavrirane kompresorske naprave.

V zadnjih dveh letih se v Idriji izvaja tudi več različnih delavnic s študenti arhitekture. Lani so bile javnosti predstavljene ideje za ureditev kopališča na Lajštu in vstopne točke v Krajinski park Zgornja Idrijca v Podroteji. Letos se delo nadaljuje na več lokacijah v Občini Idrija (Uta, avtobusna postaja, center Spodnje Idrije …), ekipi pa so se pridružili tudi krajinski arhitekti, ki so podrobno preučili območje Jožefovega jaška, parka Mejce in stare Mejce ter pripravili predloge za nove krajinske ureditve in zasaditve. Glede na to, da je vstopna točka v krajinski park že v fazi projektiranja, lahko rečemo, da imajo tovrstne strokovne delavnice tudi dejanski vpliv na razvojne projekte v Idriji in da je Idrija s svojo specifično arhitekturo in urbanističnimi posebnostmi zelo zanimiva tudi z arhitekturnega vidika. Naj identiteta Idrije kot nekdanjega rudarskega mesta, ki razume in ceni tudi pomen neokrnjene narave, še naprej ostane močna.
Avtor fotografij z delavnic: Marko Čuk

VIR: Občina Idrija