V skupini HSE so bili v minulih dneh tarče kibernetskega napada. Klub temu elektrarne HSE obratujejo nemoteno, oskrba Slovenije z električno energijo je še naprej zanesljiva.

Datum objave:
27. november 2023

Avtor:
povzeto po sporočilu za javnost
V skupini HSE so bili v minulih dneh tarče kibernetskega napada. Klub temu elektrarne HSE obratujejo nemoteno, oskrba Slovenije z električno energijo je še naprej zanesljiva.

Iz skupine HSE so sporočili, da so v minulih dneh zaznali potencialno nevarne aktivnosti v informacijskem sistemu, analiza pa je pokazala, da šlo za vdor v sistem. »Strokovne ekipe s področja IT in kibernetske varnosti so nemudoma pristopile k reševanju incidenta,« so zapisali v sporočilu za javnost. O incidentu so takoj obvestili vlado Republike Slovenije, upravo SDH, ELES, policijo ter druge relevantne državne organe in vse strokovne ekipe HSE, pristojne za nemoteno izvajanje poslovanja in obratovanja proizvodnih objektov v skupini. Dodajajo, da pri vseh procesih HSE sodeluje z URSIV.

Z aktivnostmi po vdoru so nadaljevali tudi v nedeljo, ko so ravni skupine angažirali vse strokovne ekipe s področij informacijske in korporativne varnosti ter sektorjev in služb, ključnih za nemoteno poslovanje skupine in obratovanje proizvodnih objektov.

Ob tem sporočajo, da prvi rezultati več kot 48-urnega neprekinjenega dela dajejo dobre obete za čim prejšnjo vzpostavitev nemotenega delovanja informacijske in komunikacijske infrastrukture. Neprekinjeno poteka tudi tvorno sodelovanje in usklajevanje aktivnosti z vsemi pristojnimi institucijami, predvsem s policijo in Uradom za informacijsko varnost Republike Slovenije.

V skupini HSE poudarjajo, da njihove elektrarne obratujejo nemoteno, oskrba Slovenije z električno energijo je še naprej varna in zanesljiva.(kp)

VIR: Naš Stik