V Galeriji sodobne umetnosti Celje bo v okviru dogodkov Praznujemo! 60/30 v četrtek, 6. julija, odprtje gostujoče razstave Hommage Tisnikarju. Gre za eno osrednjih zbirk Koroške galerije likovnih umetnosti. Razstavo, ki bo na ogled do 1. oktobra 2023, bosta odprla Matija Kovač, župan Mestne občine Celje in Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec.

V Galeriji sodobne umetnosti Celje bo v okviru dogodkov Praznujemo! 60/30 v četrtek, 6. julija, odprtje gostujoče razstave Hommage Tisnikarju. Gre za eno osrednjih zbirk Koroške galerije likovnih umetnosti. Razstavo, ki bo na ogled do 1. oktobra 2023, bosta odprla Matija Kovač, župan Mestne občine Celje in Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec.

Razstava Hommage Tisnikarju je ena osrednjih zbirk Koroške galerije likovnih umetnosti, ki je nastala v spomin na slikarja Jožeta Tisnikarja in povezuje dela slovenskih ter tujih avtoric in avtorjev s Tisnikarju sodobno tematiko. V Galeriji sodobne umetnosti Celje, ki pod okriljem Zavoda Celeia Celje deluje kot del Centra sodobnih umetnosti, jo bodo odprli v četrtek, 6. julija, 2023, ob 19.00, in sicer v okviru dogodkov Praznujemo! 60/30, s katerimi v letošnjem letu obeležujejo okrogli obletnici, 60 let delovanja Likovnega salona in 30 let delovanja Galerije sodobne umetnosti Celje. Tisnikarjevo umetniško delo je sicer tudi del stalne zbirke Centra sodobnih umetnosti Celje. Razstavo, katere kustos je Marko Košan, bosta odprla celjski in slovenjgraški župan, Matija Kovač in Tilen Klugler, na ogled pa bo do 1. oktobra 2023.
Ob aktualni razstavi Hommage Tisnikarju in Jug v nas (v Likovnem salonu) bodo od 17. julija do 11. avgusta med tednom potekale poletne ustvarjalne delavnice za otroke med 6. in 13. letom. Na njih bodo imeli najmlajši priložnost, da poglobljeno spoznavajo vizualne medije, likovne tehnike in vsebine, ki so značilne za sodobno umetniško ustvarjanje. Ob tem se zabavajo, družijo z vrstniki in na igriv način spoznavajo svet umetnosti.

O razstavi, Jožetu Tisnikarju in ustvarjalcih sorodne umetniške poetike

Življenje Jožeta Tisnikarja se je končalo leta 1998 v tragični prometni nesreči ravno v času, ko je z veliko retrospektivno razstavo ob jubileju sedemdesetletnice v slovenjgraški Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) doživel največji triumf svoje umetnosti. Samosvoja, neponovljiva in neposnemljiva likovna zgodba trpkega tipanja po končnih resnicah človekove eksistence pa je tudi poslej ostala neusahljiv vrelec navdiha za snovanje novih projektov, osredotočenih na eno izmed osrednjih zbirk slovenjgraške galerije z naslovom »HOMMAGE TISNIKARJU«, ki jo je zasnovala tedanja direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Milena Zlatar, v spomin na velikega slikarja pa združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike.

Galerija hrani izbor del iz vseh umetnikovih ustvarjalnih obdobij, ki nazorno ilustrira Tisnikarjev razvoj, prepoznavne teme njegovega slikarstva in izpostavlja značilno eksistencialno napetost njegovih podob, s katero ga je mogoče postaviti ob bok številnim avtorjem sorodne likovne poetike doma in po svetu. V tem smislu je KGLU za gostovanje v galeriji Zittadella Spandau v Berlinu leta 2001 pripravila veliko razstavo Tisnikarjevih del, ki so bila postavljena v vznemirljiv dialog s kiparskimi deli MIRSADA BEGIĆA (1953). Medsebojno dopolnjevanje eksistencialističnega Begićevega kiparstva z deli tedaj že pokojnega slikarja je bil tako vznemirljivo, da je spodbudilo projekt stalne zbirke »HOMMAGE Á TISNIKAR«, ki se odtlej dopolnjuje tudi z deli drugih slovenskih in mednarodnih umetnikov.
Z ustvarjalno mitologijo obeh umetnikov je Milena Zlatar najprej povezala slikarski svet ZDENKA HUZJANA (1948).



V bližino »tisnikarjevskega« spraševanja in zavedanja minljivosti človeške eksistence sodijo tudi dela koroškega slikarja VALENTINA OMANA (1935), slovenjgraška galerija pa hrani šestdeset njegovih del, ki so prav tako razvrščena v nabor del iz zbirke »Hommage Tisnikarju«.
Leta 2004 je galerija pridobila grafično mapo s sedmimi litografijami slikarja in grafika ZORANA MUŠIČA (1909–2005), njegovi motivi iz cikla Nismo poslednji pa pretresljivo dopolnjujejo tisnikarjevski kontekst. Svoj Dachavski cikel slik je razmeroma pozno ustvaril tudi BOGDAN BORČIĆ (1926–2014), Tisnikarjev slovenjgraški prijatelj in od začetka osemdesetih let sopotnik, ustvaril pa je tudi nekaj del, ki so »in memoriam« nastala neposredno po Tisnikarjevi tragični smrti.
Tisnikarjeva fotogenična pojava je kot magnet vznemirjala številne fotografe, z zadnjim sugestivnim portretom pred tragično smrtjo ga je ujel TIHOMIR PINTER (1938), skozi desetletja prijateljevanja pa ga je spremljal zlasti DRAGIŠA MODRINJAK (1935–2011) iz Maribora. HERMAN PIVK (1963) je Tisnikarja »odkril« že v študentskih letih in nato večkrat z mojstrsko   fotografsko interpretacijo ustvaril sugestivne podobe zavedanja minljivosti. Poklon je s fantazmagorijo portretne upodobitve ustvaril še kipar METOD FRLIC (1965). Ob veliki osebni slovenjgraški razstavi je Tisnikarjevo delo pobliže spoznal tudi goriški fotograf ROBERTO KUSTERLE (1948), ki je nato kot svoj hommage prispeval fotografski diptih.
V okviru programskega sodelovanja mesta Slovenj Gradec pri projektu Evropska prestolnica kulture Maribor 2012 so v KGLU pripravili razstavo Angeli apokalipse, s katero so izbrane Tisnikarjeve podobe postavili slike velikega formata srbskega slikarja VLADIMIRJA VELIČKOVIĆA (1935–2019), ki je živel in deloval v Parizu, zbirki pa so bila nato dodana tudi njegova grafična dela.
Zbirka »Hommage Tisnikarju« ponuja formalna in vsebinska izhodišča za snovanje novih projektov, ki se ozirajo k tematiki t. i. ekspresivne figuralike, mdr. razstavni projekt Memento (2016) z deli HERMANNA FALKEJA (1933–1986), zbirka pa se ob tem žlahtni z novimi deli, ne le Jožeta Tisnikarja in sopotnikov ter sodobnikov, temveč tudi z deli umetnikov mlajše generacije, kakršni so NATALIJA ŠERUGA GOLOB (1971), MATEJ ČEPIN (1977), TINA DOBRAJC (1984).

Galerija sodobne umetnosti Celje
Odpiralni čas:
torek–petek 11.00–18.00
sobota 10.00–13.00
nedelja 14.00–18.00 ponedeljek in prazniki zaprto

Produkcija: Koroška galerija likovnih umetnosti, Zavod Celeia Celje − Center sodobnih umetnosti
Kustos: Marko Košan

Več na: www.csu.si in csu@celje.si!

PRAZNUJEMO! 60/30
Letos praznujemo 60 let Likovnega salona, ki umetnostni celjski in širši prostor bogati od leta 1963, ter 30 let Galerije sodobne umetnosti, ki deluje od leta 1993, ko smo pridobili razstavne prostore v Knežjem dvorcu. Z dogodki obeležujemo obletnici skozi vse leto!

VIR: ZCC