z veseljem vam sporočamo najnovejše novice iz sveta gastronomije in Michelinovega vodnika Slovenija 2023.

Spoštovani,

sporočamo vam najnovejše novice iz sveta gastronomije in Michelinovega vodnika Slovenija 2023.

Restavracija Milka je prejela dve MICHELINOVI zvezdici, kar je impresiven dosežek in priznanje za njihovo izjemno sodobno gorsko kulinariko. Nahajajo se v prelepem območju Julijskih Alp, na tromeji Slovenije, Avstrije in Italije. Šef David Žefran in njegova ekipa ustvarjajo degustacijski meni, ki slavi najboljše sezonske in lokalne pridelke ter združuje alpsko ozemlje z nordijskimi vplivi. Restavracija je znana tudi po svoji igri in neformalni postrežbi, ki gostom prinese nepozabno izkušnjo. Poleg tega so vse restavracije, ki so lani prejele MICHELINOVO zvezdico (7 obratov), ohranile svoje odlikovanje, kar kaže na doslednost in visoko kakovost njihove ponudbe.

Še ena od novosti v letošnjem vodniku je podelitev MICHELINOVIH zelenih zvezdic. Špacapanova hiša v Komnu je prejela to prestižno priznanje zaradi svoje predanosti trajnostnim praksam. Uporaba lokalnih pridelkov, domišljeno recikliranje rastlinskih odpadkov, lastna pridelava naravnih vin in sodelovanje z lokalnimi institucijami so prepričali Michelinove inšpektorje, da so ji podelili to pomembno priznanje. S tem se Slovenija ponaša s 7 restavracijami, nagrajenimi z MICHELINOVO zeleno zvezdico, kar je izjemno priznanje za trajnostno gastronomijo v državi.

Poleg tega so Michelinovi inšpektorji dodali 5 novih restavracij, ki so jih odkrili in so jih navdušile v letošnjem letu. Te restavracije so Kogo v Kopru ter štiri v Ljubljani: AFTR, Breg, Georgie Bistro in Peti 181, kažejo na dinamičnost slovenske gastronomske scene in obljubljajo izjemne kulinarične izkušnje za nizko ceno.

Vodnik MICHELIN Slovenija 2023 vključuje skupno 59 izbranih restavracij, med katerimi je prva slovenska restavracija s tremi MICHELINOVIMI zvezdicami, to je Hiša Franko. V tej restavraciji, ki se nahaja v majhni vasici Kobarid, na severozahodu Slovenije, kuharska samoukinja Ana Roš ustvarja edinstveno in izjemno kuhinjo, ki se poklanja dolini Soče, njeni neposredni okolici ter njeni kulinarični in naravni dediščini.  Ena z dvema zvezdicama, sedem z eno zvezdico in sedem obratov z zelenimi zvezdicami MICHELIN. To je jasen pokazatelj impresivne rasti slovenske gastronomije, ki ostaja obvezna destinacija za gurmane iz celega sveta.

Z veseljem sporočamo novice in upamo, da vas bodo navdihnile, da odkrijete čudeže slovenske kulinarike, ki jih je za vas odkril Michelinov vodnik.

Uredništvo portala si24.news