Slovenija ima na področju jedrskih tehnologij že dolgoletno tradicijo in znanje, slovenska podjetja pa imajo možnosti vključitve tudi v mednarodne dobavne verige za izgradnjo in vzdrževanje jedrskih elektrarn v Evropi.

Datum objave:
12. januar 2024

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
arhiv Posavska GZS
Slovenija ima na področju jedrskih tehnologij že dolgoletno tradicijo in znanje, slovenska podjetja pa imajo možnosti vključitve tudi v mednarodne dobavne verige za izgradnjo in vzdrževanje jedrskih elektrarn v Evropi. Več kot 90 udeležencev iz skoraj 50 slovenskih podjetij se je udeležilo predstavitve možnosti vključitve v jedrsko dobavno verigo, ki so jo pripravili pri Posavski gospodarski zbornici.

Gradnja jedrskih elektrarn v Evropi je v vzponu: Francija načrtuje vsaj šest, morda celo 14 novih reaktorjev, Poljska kar 12, šesti jih načrtuje Ukrajina, prav toliko tudi Združeno kraljestvo. Bolgarija, Madžarska in Romunija načrtujejo po dva nova reaktorja, Češka enega, na Slovaškem je en novi reaktor že v gradnji, v Sloveniji pa je v načrtih gradnja drugega bloka krške nuklearke JEK2.

Priložnosti, ki jih imajo slovenska podjetja na tem področju, so številne in na srečanju v Informacijskem središču GEN so jih predstavili tako domači gospodarstveniki kot tudi tuji deležniki – predstavniki francoske energetske družbe EDF, ki je eden do treh možnih dobaviteljev tehnologij za JEK2. Predstavitve se je udeležilo več kot 90 predstavnikov iz skoraj 50 slovenskih podjetij.

Slovenska podjetja (in stroka) se sicer že desetletja uspešno vključujejo v jedrske dobavne verige – na nedavni Svetovni jedrski razstavi v Parizu, kjer se je predstavljalo okoli 730 svetovnih podjetij, so sodelovala tudi slovenska – kar kaže na to, da imamo v državi že zdaj podjetja, ki imajo izkušnje, znanje in ugled na področju jedrskih tehnologij. 

To je ob včerajšnjem srečanju izpostavil tudi direktor Posavske gospodarske zbornice, Darko Gorišek, ki je izpostavil, da so si številna »posavska podjetja, ki so danes renomirani dobavitelji v jedrski industriji, so si dobro ime ustvarila najprej doma, na elektrarni v Krškem, nato pa še na številnih jedrskih elektrarnah v Evropi, ZDA in Aziji.« Dodal je, da so ta podjetja primeri dobrih praks, kako se uspešno vključevati v mednarodne dobavne verige, ki nudijo podjetjem dolgoročna in zanesljiva partnerstva.

Močni domači dobavitelji predstavljajo prednost pri gradnji drugega bloka krške nuklearke. Njen pomen je izpostavila generalna direktorica GZS, Vesna Nahtigal, ki je poudarila energetsko (ne)odvisnost države oziroma gospodarstva ter priložnost, da zgradimo »zadostne proizvodne vire v energetiki, ki so zanesljivi in nizkoogljični. Po zaprtju TEŠ 6 predvidoma leta 2033 lahko to zagotovi le drugi blok jedrske elektrarne.«

Da so učinkovito vzpostavljene dobavne verige ključen dejavnik uspeha jedrskih novogradenj, je poudaril generalni direktor GEN energije, dr. Dejan Paravan, državni sekretar za nacionalni jedrski program, Danijel Levičar, pa je dodal, da sodelovanje slovenskih podjetij v dobavnih verigah jedrske industrije predstavlja izjemno priložnost za razvoj in rast našega gospodarstva ter krepitev strokovnega znanja na področju jedrske energije.

Kakšne so možnosti za vključitev slovenskih podjetij v njihove dobavne verige, pa so predstavili tudi predstavniki francoskega EDF – enega od treh možnih dobaviteljev jedrskih tehnologij za JEK2.

VIR: Naš Stik