Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na današnji novinarski konferenci predstavil rezultate na področju gospodarskega in regionalnega razvoja v času mandata aktualne vlade.

Za omilitev posledic pandemije je bilo gospodarstvu namenjenih 2,3 milijarde evrov, poleg tega pa še dodatna dobra milijarda razvojnih sredstev za več kot 24.500 projektov po vsej Sloveniji. Vlada je pomagala gospodarstvu in državljanom tudi pri blažitvi visokih cen energentov. Slovenija je tako imela lani eno najvišjih gospodarskih rasti z 8,1 % rastjo BDP, rekordno visoko zaposlenost v zgodovini Slovenije, v tujini pa država uživa ugled in zaupanje tujih vlagateljev.
Predstavitev izvedenih projektov v slovenskih občinah v mandatu Vlade Republike Slovenije 2020 - 2022. | Avtor MGRT
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek je ob tem poudaril, da je gospodarstvo kljub pretresom zaradi pandemije izšlo zmagovalno. »Sedaj smo dobro pripravljeni na prihodnje izzive digitalnega in zelenega prehoda gospodarstva. Imamo priložnost, da aktivno nadaljujemo po poti ustvarjanja višje dodane vrednosti na zaposlene.« Spomnil je, da je bilo v času krize glavno vodilo vlade, da v »največji možni meri zavaruje zdravje in življenja ljudi. Obenem pa zagotoviti gospodarstvu in ljudem čimbolj normalno in varno delo in življenje. Poleg pomoči za omilitev krize smo istočasno z razvojnimi spodbudami podpirali okrevanje in rast gospodarstva kot tudi projekte za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij,« je dejal minister in zaključil: »Ponovno se je pokazalo, da je strategija, da vlagamo v ljudi in podjetja, pravilna.«

Z namenom omilitve posledic pandemije je Vlada RS sprejela deset protikoronskih paketov, v okviru katerih je bilo samo gospodarstvu namenjenih 2,3 milijarde evrov, od tega 1 milijarda evrov za slovenski turizem. Z ukrepi je vlada poskrbela za ohranitev delovnih mest in gospodarstvu zagotovila likvidnostna sredstva. Po oceni UMAR je zaradi ublažila upad gospodarske aktivnosti za vsaj 4 odstotne točke.

K stabilnosti slovenskega turizma je pomembno doprinesla uvedba turističnih bonov. V obeh letih je bilo več kot 3,7 milijonov unovčitev bonov v skupni vrednosti 391,4 milijonov evrov od skupno 549 mio evrov, ki so še vedno na voljo. Kljub težki situaciji za slovenski turizem je bilo s pomočjo vladnih ukrepov neposredno ohranjenih med 10.000 in 12.000 delovnih mest.

Poleg protikriznih ukrepov je gospodarsko ministrstvo v zadnjih dveh letih izvajalo tudi razvojne ukrepe, s katerimi je spodbujalo prilagoditev slovenskih podjetij na nove izzive. Skupaj z izvajalskimi institucijami z več kot 1,014 milijarde evrov razvojnih nepovratnih in povratnih sredstev podprlo dobrih 24.500 projektov po vsej Sloveniji. Največ teh sredstev t.j. 518 milijonov evrov je bilo dodeljenih za podjetništvo, kar 191,6 milijona evrov za regionalni razvoj in 96 milijonov evrov za turizem. Za raziskave in razvoj je ministrstvo dodelilo 88,7 milijona evrov, za digitalizacijo 50,3 milijona evrov ter za lesno-predelovalno industrijo 30 milijonov evrov. Manjši delež 39 milijonov evrov pa še za energetsko prenovo in internacionalizacijo.

V okviru Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja in Zakona o spodbujanju investicij je ministrstvo v tem mandatu podprlo 33 investicij v skupni višini 73,6 milijona evrov. Gre za investicije, ki z novimi delovnimi mesti in povečano dodano vrednostjo pomembno vplivajo na razvoj slovenskega gospodarstva.

Skupaj z ostalimi ministrstvi je v okviru dogovorov za razvoj regij ministrstvo podprlo projekte v skupni vrednosti 502 milijonov evrov, od tega 64 projektov v višini 151,7 milijona evrov na območju Zahodne kohezijske regije ter 154 razvojnih projektov v višini 326,4 milijona evrov na območju Vzhodne kohezijske regije.

Vlada je pomagala državljanom in gospodarstvu tudi ob povišanju cen energentov. Podjetjem in kmetovalcem je namenila 100 milijonov evrov za omilitev posledic visokih cen energentov. Začasno je tudi omejila cene pogonskih goriv v korist prebivalstva in gospodarstva, ki je ukrep pozdravilo.

Minister Počivalšek pa je ob tem spomnil tudi na dva zakonodajna akta, ki sta še posebej pomembna za gospodarstvo: sprejem novele Zakona o dohodnini in Zakona o debirokratizaciji. »S prvim bomo v podjetjih v Sloveniji lažje zadržali najboljše kadre. Ti bodo bolje plačani, ne da bi s tem dodatno obremenili podjetja. Z drugim pa prispevamo k zmanjšanju administrativnih ovir in krepimo konkurenčno poslovno okolje.

Na koncu je minister opozoril na razvojna sredstva, ki so na voljo slovenskemu gospodarstvu v letošnjem letu: »Naše gospodarstvo je danes močnejše in bolj robustno kot pred krizo. Zato želimo ta transformacijski moment še posebej okrepiti in spodbuditi rast podjetij. Na gospodarskem ministrstvu in izvajalskih organizacijah bomo zato letos slovenskemu gospodarstvu namenili skupno več kot 935 milijonov evrov sredstev

Ministrstvo bo s tem spodbudilo investicijski cikel za zeleni in digitalni prehod s cilji zvišanja produktivnosti podjetij, dodane vrednosti na zaposlene ter skladnejšega razvoja vseh slovenskih regij.

Prvih enajst javnih razpisov je že objavljenih v skupni vrednosti več kot 262 milijonov evrov sredstev.

PR: MGRT