Vipavska dolina je še posebej čarobna, ko pomladno sonce obarva zelene vinograde in ko zadišijo prve češnje. Doživite Vipavsko dolino skozi njene okuse v najlepšem delu leta in obiščite Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske, ki letos poteka 21. in 22. maja, tokrat v prostorih Univerze v Novi Gorici

Vipavska dolina je še posebej čarobna, ko pomladno sonce obarva zelene vinograde in ko zadišijo prve češnje. Doživite Vipavsko dolino skozi njene okuse v najlepšem delu leta in obiščite Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske, ki letos poteka 21. in 22. maja, tokrat v prostorih Univerze v Novi Gorici v baročnem dvorcu Lanthieri v starem jedru Vipave. Obiskovalci boste imeli edinstveno priložnost poizkusiti preko 100 različnih izjemnih vipavskih vin ter tradicionalne vipavske jedi, ki jih bodo posebej za vas pripravili domači kulinarični mojstri. Poleg kulinarike pa ima festival tudi poslovni in promocijski del, saj letos prvič gosti Masterclass Okusi Vipavske, ki je namenjen strokovni javnosti.

V toplih pomladnih dneh postane sončna Vipavska dolina še posebej slikovita turistična destinacija, saj ji narava pokloni izrazite barve, omamne vonjave in seveda vrhunske okuse. Da lahko Vipavsko dolino doživimo še na drugačen način, skozi spajanje kulinaričnih presežkov in žlahtnega vina, vsako leto dokazuje že uveljavljeni Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske. Osrednji turistični promocijski dogodek Vipavske doline na področju vina in kulinarike letos poteka že 15. leto pod okriljem Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina, ki v skupno zgodbo poveže vipavske vinarje in lokalne mojstre kulinarike. 

Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske poteka v nedeljo in ponedeljek, 21. in 22. maja in se bo letos prvič dogajal v prostorih Univerze v Novi Gorici v baročnem dvorcu Lanthieri v srednjeveškem jedru Vipave. Čudovito obnovljeno rezidenčno poslopje Lanthierijevega dvorca in dejstvo, da v teh prostorih domuje Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, dajeta festivalu poseben pečat.

Festival je namenjen tako najširšemu krogu obiskovalcev, ki se zgolj navdušujejo nad okusi, kot tudi strokovnjakom, ki želijo poglobljen pogled v teme o vinu. Za vas smo pripravili privlačen dvodnevni program z degustacijo izbranih vin in jedi, številne delavnice ter tudi voden ogled Vinarskega muzeja Vipava, na Vipavski tržnici pa boste našli lokalno pridelke in izdelke.

Kar 30 vipavskih vinarjev ponuja na okušanje najboljše iz svoje kleti.

Okusi Vipavske se poklanjajo vipavski zemlji, vinarjem in vinu. Festival ponuja edinstveno priložnost za spoznavanje vin celotne Vipavske doline, med pogovori z vinarji, pridelovalci in mojstri negovanja okusov v njihovem domačem okolju. 

Na Festivalu Okusi Vipavske vam bo 30 domačih vinarjev ponudilo na okušanje preko 100 različnih vrhunskih vipavskih vin. Med letošnjimi vinarji so Vina Guštin, Vinska klet Kosovel, Kmetija Barkola, Kmetija Cigoj, Kmetija Kraljič, Posestvo Lavrenčič, Vina Mansus, Posestvo Ferjančič, Posestvo Svetlik, Posestvo Štokelj, Posestvo Zoria, Vina Tomas, Univerza Nova Gorica, UOU Vina, Vina Bizjak, Vina Bric, Vina Colja, Vina Čuk, Vina Dornberg d.o.o., Vina Fornazarič, Vina Krapež, Vina Poljšak, Vina Ranarum, Vina Sveti Martin, Vina Saksida, Vina Ussai, Vina Vidus, Vino Marc, Vinska klet Miška in Vipava 1894 d.o.o.

Okusite žlahtne dobrote zemlje, ki sta ji sonce in burja pustila svoj pečat.

Poleg degustacije odličnih vin boste lahko okušali tudi druge vipavske pridelke in izdelke. V Vipavski dolini je vse več oljčnih nasadov, ki dajejo izvrstno oljčno olje, marljive roke vipavskega kmeta pa izdelujejo tudi odlične domače mesnine, sire, med, marmelade in ostale dobrote. Vse to vam bodo lokalni ponudniki kakovostne hrane ponujali na vipavski tržnici, ki bo potekala oba festivalska dneva.

Ponedeljkove festivalske ure bodo namenjene vinsko kulinaričnemu doživetju Bogastvo okusov, ko se lokalni vinarji povežejo z izbranimi gostinci in ustvarijo kombinacije, ki so zares pravo bogastvo okusov. Doživite premišljeno kreativnost kuharskih mojstrov v spajanju odlične kulinarike in vina. Na vsakem krožniku boste okušali tradicionalne vipavske jedi in lokalne sestavine, ki jih navdihujejo inovativnost in pridih sodobnih trendov.

Učite se od strokovnjakov: Sodelujte v zanimivih delavnicah.

Tudi letos so organizatorji poskrbeli za zanimive delavnice, ki se jih boste lahko udeležili v nedeljo ali v ponedeljek. Kot novost se predstavlja Oljkarska delavnica za izdelavo vrhunskih oljčnih olj, ki jo organizira Goriško oljkarsko društvo. Vpogled v današnje trende in izzive v vinarski industriji pa boste lahko dobili na strokovni delavnici Trta in vino – soočenje z izzivi, ki jo bosta vodili Tamara Rusjan in Andreja Škvarč iz KGZS – KGZ Nova Gorica.

Vsi obiskovalci boste imeli priložnost obiskati Vinarski muzej Vipava, ki je posvečen bogati zgodovini vinarstva v Vipavski dolini. Ogled muzeja in muzejske zbirke bo potekal pod strokovnim vodstvom dr. Boruta Koloinija iz Goriškega muzeja.

Festival letos prvič gosti MasterClass Okusi Vipavske, ki je namenjen strokovni javnosti. 

Drugi festivalski dan je znova nekoliko bolj namenjen strokovni javnosti. Festival letos prvič gosti Masterclass Okusi Vipavske, ki bo potekal v čarobno lepi avli Magna v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Na dogodku boste udeleženci skozi vodeno degustacijo spoznavali značilnosti določenih sort vin in njihove potenciale izbranih 18-ih vipavskih vinarjev ter tako širili svoja znanja. Delavnica je namenjena strokovni javnosti, kot so gostinci in vinski trgovci. Dogodek vodi Robert Gorjak, mednarodno uveljavljen in eden vodilnih slovenskih vinskih profesionalcev ter vodja prve vinske šole v Sloveniji, Belvin.

Na kulinarično potovanje po Vipavski dolini pa se lahko v okviru Kulinaričnega meseca odpravite že danes.

V okviru Festivala vina in kulinarike Okusi Vipavske vsako leto poteka tudi Kulinarični mesec, ki obiskovalcem ponuja veliko priložnosti za kulinarična razvajanja. Mesec kulinaričnih užitkov poteka po celotni Vipavski dolini med 21. aprilom in 21. majem. Kar 20 lokalnih gostincev za vas odpira vrata in pripravlja posebne degustacijske menije, pri katerih prihaja do harmoničnega združevanja domačih jedi iz  lokalnih sestavin, a tudi inovativnosti in strasti do ustvarjanja novih okusov.

Pred nami je Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske, kjer lahko doživite popolno izkušnjo Vipavske doline v družbi najboljših kulinaričnih mojstrov ter romantičnem vzdušju Vipavske doline. 
Vstopnina za posamezen dan festivala znaša 30 €, vstopnice pa lahko kupite na dan dogodka v dvorcu Lanthieri.

Vse podrobnosti o dogodku najdete na www.okusi-vipavske.si

VIR: Festival Okusi Vipavske