Generalni direktor RTV Slovenije je na Programski svet naslovil pobudo za izrekanje zaupnice njegovemu vodenju javnega zavoda RTV Slovenija .

RTV Slovenija
21. februar 2022 ob 16:50
Ljubljana - RTV SLO
Andrej Grah Whatmough je dne 24. aprila 2021 prevzel mesto generalnega direktorja RTV Slovenija, na katerega je bil imenovan na podlagi glasovanja Programskega sveta na seji dne 25. januarja 2021.

Položaj generalnega direktorja največjega medijskega zavoda je Andrej Grah Whatmough zasedel v izjemno zahtevnih okoliščinah; RTV Slovenija namreč od vključno leta 2017 porabi več kot ustvari oziroma so odhodki zavoda zadnja leta višji od prihodkov, kar je na dolgi rok finančno nevzdržno. RTV Slovenija ima sicer še vedno nekaj finančnih rezerv v obliki delnic Eutelsat, a je njihova vrednost v zadnjem desetletju na borzi občutno padla. Zavedajoč se tega dejstva in odgovornosti, je poraba teh sredstev pravi korak k finančni stabilizaciji javnega zavoda, a nezadosten za popolno finančno neodvisnost. Poleg finančnega prestrukturiranja bo zato nujno tudi kadrovsko in posledično programsko preoblikovanje.
In prav slednje je vodstvo RTV Slovenija naslovilo z zadnjim Programsko produkcijskim načrtom za leto 2022. Na trgu namreč vladajo izjemno težke razmere. Uporabniki RTV vsebin in storitev so vse zahtevnejši, poslužujejo se novosti, ki jim jih omogoča napredna tehnologija. Če izpostavimo gledanost linearne televizije oziroma gledanost televizije v živo se ta močno zmanjšuje, kar je na eni strani rezultat spremenjenih navad gledalcev, deloma pa tudi posledica nezadostnega približevanja programskih vsebin potrebam in željam gledalcev. In to kljub neizmernemu angažmaju vseh zaposlenih na RTV Slovenija, kjer se predanost in zavzetost najbolj pokažeta pri velikih projektih, na primer na pravkar zaključenih Olimpijskih igrah v Pekingu.

"Spoštovani svetnice in svetniki, vodenje tako pomembnega medijskega zavoda v državi, ki je hkrati največji kulturni zavod nacionalnega pomena, pa ni mogoče brez vašega zaupanja, zaupanja članic in članov Programskega sveta RTV Slovenija. Z novim štiriletnim mandatom, ki ste ga začeli dne 27. januarja 2022, se je sestava Programskega sveta RTV Slovenija občutno spremenila. Marsikdo od vas tako ni mogel sodelovati oziroma soodločati o imenovanju novega generalnega direktorja, ni imel priložnosti spoznati moje vizije, mojega programa dela in prioritet, ki jih želim zasledovati v štiriletnem mandatu. In čeprav boste imeli priložnost spoznavati delo vodstva RTV Slovenija v naslednjih mesecih, tako na sejah komisij kot tudi plenarnih sejah programskega sveta, ocenjujem, da prihodnji projekti vendarle zahtevajo vaše popolno zaupanje, da smo na pravi poti", je v dopisu Programskemu svetu zapisal generalni direktor Grah Whatmough.

Poleg programskih sprememb namreč javni zavod čakajo številni finančni izzivi, kot so spodbujanje upokojevanja zaposlenih, iskanje in pridobivanje dodatnih virov prihodkov za zmanjšanje izgube ter v sodelovanju s socialnimi partnerji dosledno izvrševanje finančnega načrta za leto 2022.
Generalni direktor je zato svetnikom predlagal objavo novega javnega razpisa za delovno mesto generalnega direktorja za novo mandatno obdobje ter preveritev, ali na podlagi predstavitve svojega programa dela uživa zaupanje novega, pravkar konstituiranega Programskega sveta RTV Slovenija.

Izjava predsednika programskega sveta, dr. Petra Gregorčiča:
"Danes popoldne sem prejel predlog generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, da se objavi nov razpis za delovno mesto generalnega direktorja javnega zavoda. Ocenjujem, da je predlog generalnega direktorja utemeljen, saj je - po pojasnilu generalnega direktorja - RTV Slovenija na pragu večjih sprememb. Poleg tega je pred mesecem dni nov štiri letni mandat v programskem svetu RTV Slovenija nastopilo kar 21 svetnikov, kar predstavljata dve tretjini Programskega sveta. Upam, da bo tudi v prihodnje preverjanje zaupanja v generalnega direktorja ob imenovanju velike večine novih programskih svetnikov postala nova dobra praksa.
Na predlog generalnega direktorja sem sklical izredno sejo programskega sveta RTV Slovenija v ponedeljek 28. 2. 2022. Na njej bomo opravili razpravo o predlogu generalnega direktorja".