Za nami je gala prireditev ob 30. obletnici Zveze slovenske podeželske mladine. Že celo leto aktivnosti, ki so se prepletale z aktivnostmi društev znotraj izziva 30 izzivov za 30 let ZSPM, so dobile tudi prav svoj dan – dan, ko smo skupaj praznovali z našimi društvi, prijatelji in podporniki.

Za nami je gala prireditev ob 30. obletnici Zveze slovenske podeželske mladine. Že celo leto aktivnosti, ki so se prepletale z aktivnostmi društev znotraj izziva 30 izzivov za 30 let ZSPM, so dobile tudi prav svoj dan – dan, ko smo skupaj praznovali z našimi društvi, prijatelji in podporniki. 


Korenine Zveze slovenske podeželske mladine segajo k aktivom mladih zadružnikov. Prvi bolj natančni zapisi segajo v Žalec v leto 1988, kjer so mladi ustanovili Zvezo slovenske kmečke mladine. To ni bila stranka v klasičnem pomenu, ampak je bila stanovsko politično gibanje. Po začetnih letih v kmetijski politiki je bila 14. junija 1992 na drugem kongresu Zveze slovenske kmečke mladine, po burni razpravi, sprejeta odločitev, da organizacija postane nepolitična in ideološko neobremenjena. Rojena je bila ideja o Zvezi slovenske podeželske mladine. Pravno formalno pa je bila ZSPM ustanovljena 3. aprila 1993, ravno na Gorenjskem.

Prireditev pri Avseniku z raznovrstnim programom in plesom več kot uspešna.

Skozi večerni program so prireditev peljali voditelji Anja Kastelic, Janez Rakovec in Martin Žbogar. Osrednji del programa je bil pogovor s tremi predsedniki ZSPM, ki so vsak po svoje zaznamovali obdobja teh treh desetletij Zveze. 

Voditelji večer: Janez Rakovec, Anja Kastelic in Martin Žbogar (Foto: Maks Zupan in Ula Parkelj)

Prvih deset je orisal Martin Mavsar in med drugim povedal: »Med mladimi podeželani sem spoznal ženo in srečal veliko prijateljev iz različnih koncev Slovenije in tujine. Z nekaterimi še danes ohranjamo stike. Izkušnje, ki jih prinese vodenje takšne organizacije so v vseh pogledih neprecenljive in koristne na nadaljnji življenjski poti.« 

Drugih desetih let je gostom predstavil Rok Roblek. Pomembnost sprememb in različnega vodenja zveze je pojasnil z: »Vsak predsednik v zgodovini je imel svoj pogled in svoj pristop. Vsak je po mojem mnenju za svoje obdobje dosegel nekaj izjemnega in to se vidi v moči, vplivu in izjemnosti te organizacije danes.«

Zadnjih deset let organizacije je imela čast predstaviti aktualna predsednica ZSPM, Anja Kastelic. »Organizacija so povezani ljudje. In za ZSPM to še kako zelo drži. Kajti za uspešno delovanje Zveze so ključna društva, ključni gradnik pa ste ljudje, ki oblikujete društva, ki čutite pripadnost podeželski mladini, tej naši eni veliki družini. Zato je bil glavni cilj celotnega, ne le desetletja, temveč glavni cilj 30-ih let, vključevanje mladih v organizacijo in s tem krepitev osebne rasti. Predvsem pa je bil cilj izobraževanje, opolnomočenje, sodelovanje in povezovanje članov ter skozi vrednote prebuditi občutek pripadnosti in zavedanja. Zavedanja, da ste bistvo našega delovanja ravno vi - mladi s podeželja«, je čustveno zaokrožila pogovor treh predsednikov.

Mnogo talentov podeželske pričaralo domače vzdušje.

Kulturni program so sooblikovali člani društev in obogatili prireditev s kopico svojih talentov: Martin Grkman (Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine), ansambel Nagajivi Tris (Društvo podeželske mladine Hribci) in Neja Bohinc (Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine). Skupaj z Janom Kopačem sta odpela prvič slišano pesem, ki smo jo poimenovali plesna himna Podeželske mladine. Med izvajanjem pesmi so v dvorano slavnostno privihrali člani naših društev, ki so prevzeli svoje društvene zastave, izdelane prav ob 30. obletnici ZSPM. 

Zastavonoše z zastavami ob 30. obletnici ZSPM (Foto: Maks Zupan in Ula Parkelj)

Brez predhodnikov Podeželska ne bi bila to, kar je danes.

Prisotnim prejšnjim predsednikom: Cvetki Mavrič, Metodi Senica, Bogomirju Vnučcu, Martinu Mavsarju, Matjažu Glavanu, Roku Sedminku, Urški Senčar Hočevar, Roku Robleku in Roku Damijanu se je ekipa ZSPM zahvalila z manjšo pozornostjo, prav tako so zahvalo za podporo prejeli Borut Florjančič in Alenka Marjetič Žnidar v imenu Zadružne zveze Slovenije, Roman Žveglič in Janez Pirc v imenu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Anton Medved v imenu Sindikata kmetov Slovenije, Irena Ule v imenu Zveze kmetic Slovenije, Eva Kotnik v imenu Mladinskega sveta Slovenije ter Tina Kosi v imenu Urada Republike Slovenije za mladino.

Prejšnji predsedniki in predsednice ZSPM skupaj z aktualno predsednico ZSPM (Foto: Maks Zupan in Ula Parkelj)

Podporniki in prijatelji Podeželske mladine (Foto: Maks Zupan in Ula Parkelj)

Brez ekipe Podeželske in njenih članov ni možno doseči (tako) pomembnih mejnikov.
Ob 30. obletnici delovanja Zveze slovenske podeželske mladine se želi ekipa ZSPM iskreno zahvaliti našim dragocenim članom. Njihova predanost, energija in vnema so bile ključne za našo rast in uspeh v teh 30-ih letih. Njihovo aktivna participacija, podpora in zavzetost so nas vodila pri ustvarjanju projektov, ki so imeli pogosto zelo močan vpliv na življenje mladih na podeželju. Skupaj smo gradili skupnost, ki je postala temelj za razvoj in povezovanje mladih na podeželju. Njihova prisotnost, ideje in srčnost so bile gonilo naše organizacije, saj smo tako skupaj ustvarili okolje, ki spodbuja rast, učenje in medsebojno podporo. Njihova zvestoba naši Zvezi je izjemno cenjena in ključna za nadaljnji uspeh naše Podeželske.

zaHVALA

Zveza slovenske podeželske mladine se še enkrat zahvaljuje vsem svojim članom, partnerjem in sponzorjem ter predani (podeželski) ekipi. Z nami gradite mostove do boljšega (podeželskega) jutri in ste gorivo za našo strast in poslanstvo. S tem, ko verjamete in zaupate naši viziji, nam dajete poguma, da bomo podeželski predani še najmanj naslednjih 30 let.


Hvala podjetju Gorenc – ker je prepoznalo naše aktivnosti ter postalo generalni sponzor celotnega leta praznovanja naše Zveze.


Brez (trajne) podpore tudi ostalih, mladi sami ne bi zmogli organizirati prireditve na taki ravni z zgolj prostovoljskimi prizadevanji. Zatorej hvala še ostalim sponzorjem: Zadružna zveza Slovenije; Govedorejsko poslovno združenje; Deželna banka Slovenije; Gen skupina; podjetje Pivka; Luka Leskovec, kmetijska mehanizacija; Semenarna Ljubljana, Rok Koncilja, kmetija Mlinar; podjetje BeTEC, Mehanizacija Miler in podjetje Žipo.

Generalni sponzor podjetje Gorenc in ostali sponzorji (Foto: Maks Zupan in Ula Parkelj)
Hvala vsem, ki ste kadarkoli soustvarjali podeželsko zgodbo, ki letos praznuje že 30 let. Vsem, ki ste s svojim trudom, delom in predanostjo bili del podeželske mladine. Vsem, ki ste bili del Zveze slovenske podeželske mladine.


Ples z ansamblom Nemir (Foto: Maks Zupan in Ula Parkelj)
Ples z ansamblom Nemir (Foto: Maks Zupan in Ula Parkelj)


VIR: Zveza slovenske podeželske mladine