Po navdihu Piera Paola Pasolinija, velikega umetnika in ikone Italijanskega filma, so študentke in študenti Univerze v Novi Gorici pripravili razstavo fotografskih del z naslovom VRAČANJA – PASOLINI PRI NAS, ki bo od jutri na ogled v Galeriji Magazin v Idriji.

Metka R. 

S tokratno razstavo se na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici pridružujemo praznovanju 100-letnice rojstva Piera Paola Pasolinija, velike in kontroverzne italijanske kulturne in politične ikone. Študentke in študenti prve in druge stopnje fotografije in videofilma preko lastnih fotostvaritev razmišljajo o Pasoliniju kot pesniku, filmskem ustvarjalcu in kot o umetniku, ki je bil razklan med vero, zabavo in levičarsko politiko. Pri spoznavanju študentk in študentov s tem ustvarjalcem so sodelovali z dobro poznavalko italijanske filmske in širše italijanske kulture Majdo Širca, ki je na akademiji gostovala s preglednim predavanjem, ogledali pa so si tudi nekaj Pasolinijevih filmov. Mentorica fotodelavnice je bila Tanja Verlak.

Otvoritev razstave bo jutri ob 18. uri v idrijski Galeriji Magazin, kjer bodo sodelujoči pri pripravi razstave nagovorili zbrane, poslušali pa bodo tudi recitacije Pasolinijevih pesmi. Razstava bo na ogled do vključno 30. novembra.

Maja Vojska, Metka Rupnik
Foto: Tamara Kirina

Vir: Občina Idrija