Ford Pro si je prislužil dvojno priznanje, saj je osvojil nagrado za mednarodni dostavnik leta (International Van of the Year – IVOTY) in mednarodni pickup leta (International Pick-up Award – IPUA). Nagradi sta mu prinesla povsem novi dostavnik Transit Custom in povsem novi pickup Ranger.

Lyon, Francija, 22. novembra 2023 – Ford Pro si je prislužil dvojno priznanje, saj je osvojil nagrado za mednarodni dostavnik leta (International Van of the Year – IVOTY) in mednarodni pickup leta (International Pick-up Award – IPUA). Nagradi sta mu prinesla povsem novi dostavnik Transit Custom in povsem novi pickup Ranger.
 
Ford Pro je po dvojni zmagi v letih 2013 in 2020 zdaj že tretjič prejel nagradi IVOTY in IPUA v istem letu ter tako prehitel vse druge proizvajalce.
 
Nagrade so podelili na posebni slovesnosti na salonu gospodarskih vozil Solutrans v Lyonu v Franciji in dodatno potrjujejo vodilni položaj Forda Pro na evropskem trgu gospodarskih vozil.
Tim Slatter, podpredsednik produktnih programov pri Fordu, je ob prevzemu nagrad v imenu podjetja Ford Pro povedal: “To je ponosen trenutek za Fordove ekipe po vsem svetu, ki si prizadevajo za zagotavljanje odličnih izdelkov za naše stranke. Veseli nas, da je žirija prepoznala prednosti naših najnovejših gospodarskih vozil, s katerimi podpiramo stranke pri izpolnjevanju vseh zahtev v njihovih poklicih.”
 
Transit Custom je osvojil naziv IVOTY
Strokovna žirija 25 novinarjev s področja gospodarskih vozil je za zmagovalca IVOTY 2024 izbrala povsem novi Transit Custom. Nova generacija vodilnega dostavnega vozila družbe Ford v segmentu,3 ki je bila v začetku tega leta naprodaj po vsej Evropi, ponuja najširšo izbiro različic doslej ter uvaja edinstvene, digitalne in z izkušnjami uporabnikov zasnovane funkcije, kot so modem 5G za superhitro povezljivost,4 posodobitve programske opreme za več kot 30 modulov vozila, pomoč pri dostavi (Delivery Assist), ki lahko prihrani več kot 20 sekund na postanek, tovarniško vgrajena osebna pomočnica Alexa,5 nagibni volan in vsestranska karoserijska izvedba MultiCab, ki nadgrajujejo merila produktivnosti, te pa so postavili predhodniki iz prejšnjih generacij tega modela.
 
Hans Schep, generalni direktor družbe Ford Pro Europe, je povedal: “Zelo smo ponosni, da je žirija IVOTY to prestižno nagrado podelila povsem novemu Transitu Custom. Povsem novi Transit Custom je vodilni enotonski dostavnik po izboru evropskih uporabnikov in je bil zasnovan in izdelan tako, da izpolnjuje njihove najrazličnejše zahteve. Poleg našega nagrajenega dizelskega motorja bodo stranke kmalu lahko izbirale tudi med električnimi in priključno-hibridnimi (PHEV) različicami. Vsak model je opremljen z inovacijami in superhitro povezljivostjo z ekosistemom programske opreme Ford Pro za kar najdaljši čas obratovanja, polnjenje in produktivnost, kar našim strankam pomaga pri uspešnem poslovanju.”
 
Jarlath Sweeney, predsednik izbora International Van of the Year, je dejal: “Čestitke Fordu Transitu za zmago in osvojitev priznanja za najboljši dostavnik leta 2024. Ford Transit je že petič prejel naziv IVOTY, prvič leta 2001 in 2007 s takratnim vsestranskim modelom. Kmalu po predstavitvi si je naziv leta 2013, leta 2020 in zdaj za leto 2024 zagotovila nova generacija samostojne enotonske različice – Transit Custom. Čestitke vsem sodelujočim za ta pomemben dosežek.”
Transit Custom je bil lani najbolje prodajani enotonski dostavnik v Evropi3 ter najbolje prodajano vozilo na splošno v Veliki Britaniji v letih 2021 in 2022. Popolnoma novi model proizvajajo v najsodobnejši tovarni Yeniköy družbe Ford Otosan v Turčiji.
 
Ranger je osvojil prestižno nagrado med pickupi
Po napornem testiranju na cestah in na terenu, ki ga je žirija IPUA (International Pick-up Awards) opravila v začetku leta v Grčiji, je Ford Ranger6,2 že tretjič osvojil krono IPUA in tako postavil še en nov rekord.
 
Ranger je Fordov najbolj globalen izdelek: razvili so ga oblikovalci in inženirji v Fordovem avstralskem razvojnem centru, izdelujejo ga v šestih Fordovih tovarnah na štirih celinah, vzljubili pa so ga kupci v Evropi. Ranger je bil zadnjih osem let najbolje prodajani pickup v regiji in predstavlja skoraj polovico celotne prodaje pickupov v Evropi.3
Popolnoma novi model je zaradi svojih terenskih zmogljivosti,7 prefinjene zmogljivosti na cesti ter povezljivosti in tehnologij brez primere priljubljen tako pri poslovnih kot zasebnih uporabnikih. Ford Pro je pred kratkim napovedal model Ranger PHEV8 – prvi pickup PHEV v Evropi, ki zmožnost električne vožnje združuje z Rangerjevo vsestranskostjo za delo.
 
Rangerja je za zmagovalca ocenila žirija strokovnih novinarjev iz Evrope in tudi iz Južne Afrike, kjer je Fordova tovarna Silverton, v kateri izdelujejo Rangerja za evropske kupce.
 
Hans Schep je povedal: “Veseli nas, da je žirija IPUA že tretjič nagradila Forda Rangerja, kar dodatno potrjuje, da je že osem let najbolj priljubljen pickup v Evropi. Novi Ford Ranger prinaša doslej najobsežnejšo izbiro različic, ki kupcem ponujajo prefinjenost na cesti in terenske zmogljivosti, primerne za delovnik in konec tedna. Poskrbeli smo, da je pripravljen za delo in zabavo.”
 
Jarlath Sweeney, predsednik žirije za nagrado International Pick-up Award, je dejal: “Ford je osvojil ‘hat-trick’ in si z najbolje prodajanim Rangerjem zagotovil že tretjo mednarodno nagrado za najboljši pickup. V sedmi izvedbi izbora IPUA je Ranger šeste generacije dopolnil naslova, ki ju je osvojil leta 2013 in 2020. Čestitke globalni Fordovi razvojni ekipi za ustvarjanje tega izjemnega vozila.”
 
###
                                                         
1 Ford Transit Custom z dizelskim motorjem EcoBlue: homologirani izpusti CO2 178–296 g/km po WLTP, homologirana poraba goriva 6,8–11,3 l/100 km po WLTP.
2 Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom po WLTP so določeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci.
3 Avstrija, Belgija, Češka republika, Danska, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija, Švedska, Švica, Turčija, Velika Britanija.
4 Za funkcije daljinskega upravljanja morajo biti na voljo modem FordPass Connect, aplikacija Ford Pass in brezplačne povezane storitve (za podrobnosti glejte določila in pogoje FordPass). Povezane storitve in funkcije so odvisne od razpoložljivosti združljivega mobilnega omrežja. Zaradi razvoja tehnologij/mobilnih omrežij/zmogljivosti vozil lahko pride do omejitve ali celo onemogočanja delovanja povezanih storitev in funkcij. Dostopna točka Wi-Fi ni vključena v povezane storitve.
5 Sedem evropskih trgov – Avstrija, Francija, Irska, Italija, Nemčija, Španija in Velika Britanija. Alexa bo na podprtih trgih na voljo samo v angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini in španščini. Na alternativnih trgih ne bo možno dostopati do Alexe kljub možnosti uporabe podprtega jezika. Za uporabo funkcije Alexa Built-in morajo vozniki z aplikacijo FordPass na pametnem telefonu ali prek nastavitev vozila aktivirati modem FordPass Connect v svojem vozilu. Dostop do Alexe zahteva račun pri Amazonu, sistem SYNC 4 ali SYNC 4A, FordPass Connect in brezplačne povezane storitve, aktivirane prek aplikacije FordPass (za podrobnosti glejte določila in pogoje FordPass). Morda bodo potrebni dodatni izdelki in nastavitve.
6 Ford Ranger z dizelskim motorjem: homologirani izpusti CO2 217–340 g/km po WLTP, homologirana poraba goriva 8,3–13,8 l/100 km po WLTP.
7 Pred terensko vožnjo vedno preverite napotke v navodilih za uporabo, seznanite se s terenom in težavnostjo poti ter uporabljajte ustrezno varnostno opremo.
8 Uradno homologirani podatki o dosegu, porabi goriva in izpustih CO2 bodo objavljeni pred začetkom prodaje. V skladu s svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (WLTP). Ciljni doseg več kot 45 km je na voljo s popolnoma napolnjeno baterijo – odvisno od različice oz. opreme in konfiguracije baterije. Dejanski doseg se lahko razlikuje odvisno od različnih dejavnikov (npr. vremenskih razmer, načina vožnje, profila poti, stanja vozila, starosti in stanja litij-ionske baterije).
 
Ford, globalna ameriška blagovna znamka, ki je že več kot 100 let vtkana v tkanino Evrope, si prizadeva za svobodo gibanja, ki gre z roko v roki s skrbjo za planet in drug za drugega. Družba s svojim načrtom Ford+ s poslovnimi enotami Model e, Ford Pro in Ford Blue pospešuje evropsko preobrazbo v popolnoma električno in ogljično nevtralno prihodnost do leta 2035. Družba vodi z novimi drznimi električnimi vozili, ki so zasnovana z mislijo na evropske voznike, in z inovacijami na področju storitev, ki pomagajo ljudem pri povezovanju, razvoju skupnosti in uspehu podjetij. Prodaja in servisiranje Fordovih vozil sta zagotovljena na 50 posameznih evropskih trgih, poslovanje pa vključuje tudi družbo Ford Motor Credit Company, oddelek za podporo strankam (Ford Customer Service Division) in 14 proizvodnih obratov (osem v popolni lasti in šest nekonsolidiranih obratov skupnih podjetij) s štirimi centri v Kölnu v Nemčiji, Valencii v Španiji ter v naših skupnih podjetjih v Craiovi v Romuniji in Kocaeliju v Turčiji. Ford zaposluje približno 34.000 ljudi v svojih obratih v popolni lasti in konsolidiranih skupnih podjetjih ter približno 57.000 ljudi, če upoštevamo nekonsolidirana podjetja po Evropi. Več informacij o podjetju, njegovih izdelkih in storitvah družbe Ford Credit lahko preberete na spletni strani corporate.ford.com.
 
VIR: SUMMIT MOTORS LJUBLJANA