Ford in Allego, vodilno vseevropsko javno omrežje za hitro in ultrahitro polnjenje električnih vozil, sta danes naznanila strateško partnerstvo, s katerim bosta v več sto Fordovih prodajnih salonov po Evropi uvedla infrastrukturo za ultrahitro polnjenje.

Köln, 26. marca 2024 – Ford in Allego, vodilno vseevropsko javno omrežje za hitro in ultrahitro polnjenje električnih vozil, sta danes naznanila strateško partnerstvo, s katerim bosta v več sto Fordovih prodajnih salonov po Evropi uvedla infrastrukturo za ultrahitro polnjenje.
 
Novo sodelovanje bo uporabnikom dodatno razširilo ponudbo priročnih in zanesljivih rešitev za polnjenje Fordovih električnih vozil, vključno z novim električnim Explorerjem,1 saj si ameriška znamka prizadeva za 100-odstotno električno paleto modelov osebnih in gospodarskih vozil v Evropi do leta 2035.
 
Kupci lahko od danes naročijo ‘crossover’ Explorer, Fordovo prvo električno osebno vozilo, zasnovano in izdelano v Evropi.
 
Ultrahitre polnilnice Allego, ki zagotavljajo polnjenje z močjo do 400 kW, bodo voznikom električnih vozil na Fordovih prodajnih mestih na voljo 24 ur na dan in bodo združljive z vozili, ki ponujajo možnost polnjenja z enosmernim tokom, ne glede na proizvajalca.
 
Fordove stranke bodo imele možnost plačila polnjenja po ugodnejših tarifah s kartico FordPass Charging, aplikacijo FordPass2  ali Plug & Charge, drugi vozniki pa bodo lahko plačali z debetno ali kreditno kartico.
 
Navedki 
 
“Ford verjame, da je polnilna infrastruktura eden od ključnih dejavnikov, ki potrošnikom zagotavljajo zaupanje pri prehodu na električni pogon. Naše novo partnerstvo z družbo Allego bo našim strankam omogočilo hitrejše in udobnejše polnjenje ter spodbudilo več voznikov kot kdaj koli prej, da se med vožnjo z vozili, kot je naš novi električni Explorer, zavedajo prednosti ničelnih emisij.”
Joerg Hofmeister, vodja oddelka za polnjenje in energijo, Ford Model e v Evropi
 
“Allego še naprej širi svoje omrežje, da bi izpolnil povpraševanje po polnjenju, ki se pojavlja z večjim številom električnih vozil na cestah. Avtomobilski proizvajalci, kot je Ford, stopajo v korak s proizvodnjo večjega izbora električnih vozil, saj evropski trg v celoti prehaja na električna vozila. Z opremljanjem teh Fordovih prodajnih mest z Allegovo ultrahitro polnilno tehnologijo bo prehod na električna vozila še lažji in dostopnejši za voznike po vsej Evropi.”
 
Mathieu Bonnet, izvršni direktor, Allego
 
“Nove visokozmogljive polnilnice bodo vključene v BlueOval Charge Network – Fordovo javno storitev polnjenja, ki voznikom omogoča dostop do polnjenja in plačilo na več kot 600.000 polnilnih mestih3 v Evropi. Ključna prednost za Fordove stranke bo tehnologija Plug & Charge na polnilnicah Allego, ki zagotavlja hitro in varno polnjenje brez uporabe aplikacije ali kartice RFID.”
 
Oliver Adrian, vodja strategije polnjenja in energije ter prodaje na trgu, Ford Model e v Evropi
 
# # #
 
1 Doseg do 602 km s povsem napolnjeno baterijo modela Explorer RWD s podaljšanim dosegom. Ocenjeni doseg po svetovno usklajenem preskusnem postopku za lahka vozila (WLTP). Navedeni podatki so namenjeni za primerjave z drugimi vozili, testiranimi po enakih tehničnih postopkih. Dejanski doseg se lahko razlikuje glede na dejavnike, kot so temperatura, način vožnje, profil poti, vzdrževanje vozila ter starost in stanje litij-ionske baterije.
 
2 Aplikacija FordPass®, združljiva z izbranimi platformami pametnih telefonov, je na voljo prek prenosa. Ponudnik mobilnega omrežja lahko zaračuna pošiljanje sporočil in prenos podatkov v skladu s tarifo. Za funkcije daljinskega upravljanja morajo biti na voljo modem FordPass Connect, aplikacija Ford Pass in brezplačne povezane storitve (za podrobnosti glejte pogoje FordPass). Povezane storitve in funkcije so odvisne od razpoložljivosti mobilnega omrežja ponudnika Vodafone ali njegovega partnerja. Zaradi razvoja tehnologij/mobilnih omrežij/ zmogljivosti vozil lahko pride do omejitve ali onemogočanja delovanja povezanih storitev. Dostopna točka Wi-Fi ni vključena v povezane storitve.
 
3 Število polnilnih mest v 36 evropskih državah.
 
Ford, globalna ameriška blagovna znamka, ki je že več kot 100 let vtkana v tkanino Evrope, si prizadeva za svobodo gibanja, ki gre z roko v roki s skrbjo za planet in drug za drugega. Družba s svojim načrtom Ford+ s poslovnimi enotami Model e, Ford Pro in Ford Blue pospešuje evropsko preobrazbo v popolnoma električno in ogljično nevtralno prihodnost do leta 2035. Družba vodi z novimi drznimi električnimi vozili, ki so zasnovana z mislijo na evropske voznike, in z inovacijami na področju storitev, ki pomagajo ljudem pri povezovanju, razvoju skupnosti in uspehu podjetij. Prodaja in servisiranje Fordovih vozil sta zagotovljena na 50 posameznih evropskih trgih, poslovanje pa vključuje tudi družbo Ford Motor Credit Company, oddelek za podporo strankam (Ford Customer Service Division) in 14 proizvodnih obratov (osem v popolni lasti in šest nekonsolidiranih obratov skupnih podjetij) s štirimi centri v Kölnu v Nemčiji, Valencii v Španiji ter v naših skupnih podjetjih v Craiovi v Romuniji in Kocaeliju v Turčiji. Ford zaposluje približno 34.000 ljudi v svojih obratih v popolni lasti in konsolidiranih skupnih podjetjih ter približno 57.000 ljudi, če upoštevamo nekonsolidirana podjetja po Evropi. Več informacij o podjetju, njegovih izdelkih in storitvah družbe Ford Credit lahko preberete na spletni strani corporate.ford.com.
 
Allego je vodilni ponudnik rešitev za polnjenje električnih vozil, ki si prizadeva pospešiti prehod na električno mobilnost s 100-odstotno obnovljivo energijo. Podjetje Allego je razvilo celovit portfelj inovativne infrastrukture za polnjenje in lastniške programske opreme, vključno s programskima platformama Allamo in EV Cloud. Z omrežjem 35.000 polnilnih mest (število se še povečuje) v 16 državah Allego zagotavlja neodvisne, zanesljive in varne rešitve za polnjenje, ne glede na model vozila ali članstvo v omrežju. Družba Allego je bila ustanovljena leta 2013 in je leta 2022 kotirala na newyorški borzi, danes pa zaposluje ekipo 200 ljudi, ki si vsak dan prizadevajo, da bi bilo polnjenje dostopno, trajnostno in prijetno za vse.
Za več informacij obiščite www.allego.eu.

VIR: Summit motors