Toyota bo na olimpijskih in paralimpijskih igrah v Parizu 2024 sodelovala s floto 500 limuzin Mirai, ki jih poganjajo vodikove gorivne celice

Toyota bo na olimpijskih in paralimpijskih igrah v Parizu 2024 sodelovala s floto 500 limuzin Mirai, ki jih poganjajo vodikove gorivne celice

  • Brezemisijske limuzine Toyota Mirai, ki jih poganjajo vodikove gorivne celice, bodo sodelovale na celotnih olimpijskih in paralimpijskih igrah v Parizu 2024.
  • Toyota namerava na igrah v Parizu 2024 za 50 odstotkov zmanjšati emisije ogljikovega dioksida v primerjavi s prejšnjimi igrami.* To jim omogoča flota 100-odstotno elektrificiranih vozil.
Toyota se kot svetovni partner olimpijskih in paralimpijskih iger zavzema za zagotavljanje rešitev trajnostne mobilnosti, ki bo predstavljala pomembno pomoč pri ustvarjanju brezogljične in vključujoče družbe. Med pripravami na olimpijske in paralimpijske igre v Parizu 2024 je Toyota napovedala, da bo na tem izjemnem športnem dogodku kot uradni prevoznik sodelovala s floto 500 vozil Mirai, ki jo poganjajo vodikove gorivne celice.

"Že leta 2018 je Akio Tojoda napovedal veliko prelomnico za skupino Toyota, ki naj bi se iz klasičnega avtomobilskega proizvajalca preoblikovala v podjetje za trajnostno mobilnost. S to novo usmeritvijo smo dobili tudi nove cilje. Želimo si preseči meje naše industrije in pomagati pri ustvarjanju boljše družbe, ki temelji na ogljični nevtralnosti," pravi Frank Marotte, direktor in predsednik družbe Toyota France.

Toyota na svoji poti proti ogljični nevtralnosti prisega na strategijo več tehnologij. Prav zato njihovo raznovrstno paleto predstavljajo samopolnilna hibridna vozila, priključno-hibridna vozila, baterijsko-električna vozila in električna vozila na vodikove gorivne celice. Tovrstna ponudba uporabnikom omogoča izbiro, da se lahko odločijo za obliko nizkoemisijskih ali brezemisijskih vozil, ki najbolj ustrezajo njihovim potrebam, življenjskemu slogu in tudi infrastrukturnim možnostim območja, v katerem živijo.

Toyota Mirai je odličen primer zavezanosti podjetja brezemisijski prihodnosti. Sodobna limuzina s pogonom na vodikove gorivne celice združuje vse prednosti električne mobilnosti z izjemnim udobjem, uporabnostjo, bogatim dosegom in hitrim polnjenjem. S tega vidika je Mirai tudi dokaz, da je družba Toyota trdno zavezana ciljem za razogljičenje.

Flota 500 limuzin Mirai, ki bo prihodnje leto vozila po francoski prestolnici, bo polnjena z vodikom, ki bo pridobljen iz obnovljivih virov. Vodik bo zagotavljala družba Air Liquide, ki bo uradni dobavitelj vodika na olimpijskih in paralimpijskih igrah v Parizu 2024.

"Toyota bo v Parizu 2024 predstavila svoje inovativne rešitve, ki temeljijo na vodiku kot gorivu prihodnosti. Limuzina Mirai je morda sploh najbolj otipljiv izdelek te vrste. Z organizacijskim odborom iger v Pariz 2024 nas družijo iste ambicije, saj si želimo čim bolj zmanjšati vpliv iger na okolje. Naš prispevek je flota 100-odstotno elektrificiranih vozil," je povedal Cédric Borremans, ki pri družbi Toyota Motor Europe vodi olimpijski in paralimpijski oddelek.
"Organizacija iger, ki bodo zgled okoljske ozaveščenosti, je eden naših temeljnih ciljev. Veseli nas, da nam pri tem pomaga družba Toyota, ki je tudi globalni partner iger v Parizu 2024. Uporaba vozil na vodikove gorivne celice, kakršna je tudi Toyota Mirai, pomeni pomemben korak v tej smeri. Prav za to se družbi Toyota že zdaj zahvaljujemo za sodelovanje," je navdušen nekdanji odlični veslač na divjih vodah ter večkratni olimpijski in svetovni prvak Tony Estanguet, ki opravlja vlogo predsednika organizacijskega odbora iger v Parizu 2024.

* London 2012, Rio de Janeiro 2016


VIR: Toyota Adria