napovednik


Foto: arhiv Chiapas Media Project/ProMedios, Americas Media Initiative, Francisco VazquezAlexandra Halkin in Chiapas Media Project/ProMediosPredavanje in projekcija videov iz arhiva
Četrtek, 11. 1. 2024, 17.00 in 19.00
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana
____________
V sodelovanju s Slovensko kinoteko gostimo režiserko, producentko, filmsko kuratroko in pisko Alexandro Halkin iz Chicaga, ZDA. V predavanju bo predstavila svoje delo in začetke sodelovanja z zapatističnimi skupnostmi ter nastanek sodelovanja Chiapas Media Project/ProMedios (Mehika/ZDA), ki ga je ustanovila 1998 v sodelovanju z lokalno skupnostjo.

Organizacija je vzpostavila medijske centre avtohtonih skupnosti za produkcijo lastnih videoposnetkov in dokumentiranja življenja skupnosti ter vpliva militarizacije, zlorab človekovih pravic, kulturnih in verskih dogodkov, kooperativ in dela žensk. Nekatere produkcije so bile posnete v lastnih jezikih. Predstavila bo tudi ustanavljanje Centra za ohranjanje avdiovizualnih arhivov skupnosti (CEPAAC) v Chiapasu in trenutno delo na celovečercu o video arhivu Chiapas Media Project/ProMedios Kar posnamemo, je resnica ter svoje dolgoletno delo na Kubi – podpori skupnostnih medijskih projektov in neodvisnih filmskih ustvarjalk_cev pod okriljem Americas Media Initiative, katere ustanoviteljica je.

Po predavanju sledi projekcija programa videov iz arhiva Chiapas Media Project/ProMedios in dveh animiranih filmov, ki jih je med pandemijo ustvarila v sodelovanju s skupino kubanskih animatork_jev in glasbenic_kov.

VEČ
____________

VIR: SCCA-Ljubljana