V zadnjem v nizu člankov o inovativnih prehrambenih izdelkih predstavljamo dve novosti, namenjeni fleksitarijancem.

V zadnjem v nizu člankov o inovativnih prehrambenih izdelkih predstavljamo dve novosti, namenjeni fleksitarijancem.

V Perutnini Ptuj ugotavljajo, da so fleksitarijanci druga največja prehranska skupina takoj za vsejedci, nagovarjajo pa jih s svojimi novimi izdelki iz linije Poli green. Kot pravijo, je njihovo poslanstvo sledenje najnovejšim trendom in ustvarjanje najvišjih standardov v svoji dejavnosti. »Perutnina Ptuj je kot pionir v svoji panogi vzpostavila popolno sledljivost do potrošnika že pred desetletji. Že leta 1974 je predstavila prvo barjeno piščančjo klobaso Poli, ki je bila v tistem času prava avantgarda, kot prva in edina v panogi pa je že leta 2015 uvedla certificirano »piščancem prijazno vzrejo« in je prva v regiji prejela tudi certifikat vzrejeno brez uporabe antibiotikov,« naštejejo svoj trud, da vedno znova predstavljajo zanimive inovacije.

/

PRIJAVI SE NA 10DIGGIT

Med njimi so torej najnovejši izdelki Poli green, ki jih vidijo kot odgovor na potrebe po kakovostnih in okusnih mesnih nadomestkih na osnovi grahovih beljakovin. »Pri razvoju Poli green nismo želeli ustvariti »običajnega« rastlinskega mesnega nadomestka, ampak smo si zastavili ambiciozen cilj razviti izdelek, ki bo visoko kakovosten, z ugodno hranilno sestavo, prvovrstnega okusa in bo upravičeval naziv Poli. Tako na trgu danes ne boste našli primerljivega mesnega nadomestka, ki bi ponujal boljšo hranilno sestavo, v kontekstu nizke vsebnosti maščob, nizke energijske vrednosti in visoke vsebnosti vlaknin. Prav tako smo že konceptualno definirali in razvijali izdelek brez uporabe umetnih ojačevalcev okusa, brez umetnih barvil in brez alergenov,« pravi Florijan Cajzek, vodja razvoja v Skupini Perutnina Ptuj.

Kot alternativo sojinim beljakovin, ki so pogosto uporabljena surovina mesnih nadomestkov, so izbrali beljakovine graha, ki predstavljajo nealergen, visokokakovosten vir beljakovin, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline, nimajo negativnih asociacij v očeh potrošnikov in hkrati omogočijo razvoj ustrezne teksture ciljnega izdelka. Prvi člani nove Poli green linije so trije izdelki, in sicer Poli green klobasa, Poli green narezek in Poli green pizza.

/

V SMERI MANJŠE PORABE MESA TUDI SPAR SLOVENIJA

Za fleksitarijance so poskrbeli tudi v Sparu Slovenija, kjer so na svoje trgovske police postavili novo podlinijo z imenom SPAR mix meso & zelenjava, v kateri so mesnim izdelkom zamenjali 20 odstotkov mesa z zelenjavo in rastlinskimi nadomestki. Inovativne izdelke so razvili v sodelovanju z Mesarstvom Blatnik, z njimi pa odgovarjajo na spremembe v prehranskih navadah, ki gredo v smeri manjše porabe mesa.

»Četudi se ne želimo v celoti odpovedati mesu in mesnim izdelkom, se lahko prehranjujemo bolj trajnostno in mesne beljakovine delno nadomestimo z rastlinskimi. Prav to omogočajo izdelki iz naše nove podlinije, za katere verjamemo, da bodo s svojim okusom navdušili vsakogar,« pravi Uroš Čelebić, vodja programov mesa in mesnin iz podjetja Spar Slovenija.
/

V podliniji SPAR mix meso & zelenjava so za zdaj trije izdelki (mleto goveje z zelenjavo, hot dog z zelenjavo in burger s papriko), v Sparu pa dodajajo, da jim inovativnost na splošno zelo veliko pomeni. »V devetem izboru najbolj inovativnih živil leta, ki poteka pod okriljem Inštituta za nutricionistiko, so si Sparovi izdelki to prestižno nagrado prislužili že osmič. Inovacije leta prihajajo tako iz Pekarne SPAR kot tudi iz preostale ponudbe. Letos sta dobili nagrado tudi dve skodelici izdelkov SPAR TO GO, ki jih vsak dan sveže pripravljajo v trgovinah,« so povedali za MM, med svoje inovativnejše izdelke pa štejejo tudi izdelke SPAR Premium by chefs in izdelke linije SPAR high protein.

/


VIR: MM - Marketing Magazin