Za dostojanstvo umetnosti.

Angry Baby, kipar Gustav Vigeland, Oslo, 1940
Konceptualna razprava poezija & jeza
Atrij ZRC, Ljubljana
petek, 25. november, ob 18.00


Za dostojanstvo umetnosti.

Gosta: Matjaž Zorec in Barbara Korun

Moderira: Anja RadaljacDebato bodo zanimali načini in primeri pesniškega formuliranja jeze. Je najbolje formulirati karseda direktno, povedno? S kakšnimi metaforami, jezikovno-skladenjsko strukturno na izjavljalni ravni neopazno, a umetniško inovativno in učinkovito je lahko jeza poetična? Pri katerih avtorjih/pesmih smo to opazili – v miru, v vojni, v "demokraciji”, v “avtoritarnih režimih”, vseh -izmih, queer in feminist rage.

Samocenzuriranje jeze za preživetje, prikrivanje pri disidentih? Zanimala nas bo jeza kot odziv telesa in duha, da nekaj “ni fer” – in tudi etimologija, zakaj je tako blizu z jezom. Ali jazom. Eden prvotnih pomenov besede je zajemal pomene »nerazpoložen, osoren, bolan«.

Kakšna je razlika med jezo in besom? Leksem »srd« je jezo povezal s srcem, vzeti si k srcu, togota pomeni biti tog/ trd od jeze, Razjarjenost – »jar« – v stari cerkveni slovanščini pomeni trpek, rezek, staroindijsko pa yātár- ‛maščevalec.

Jeza kot opora najmlajšim otrokom pri postajanju, opozarjanju staršem in skrbnikom, naj jih slišijo, ker gre zares. Toda zakaj je jeza stigmatizirana, in ali je stigmatizirana tudi v poeziji? So nevšečni sami načini izražanja ali čustvo samo?

Jeza v poeziji kot kulturna specifika. Ali, ko govorimo o jezi, nujno govorimo tudi o nasilju? Komu pripada jeza? Komu se odreka pravica do nje?

Slišali bomo, da ima jeza v poeziji svoje mesto.

Barbara Korun bo govorila o jezi tudi s gestaltistične psihoterapevtske perspektive (mehanizem jeze).

Zanimal nas bo diskurz v slovenski pesniški sceni in zakaj so vse_i tako jezne_i.

Vabljeni!HVALA:
Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Občina Rogaška Slatina, Zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina, Knjižnica Rogaška Slatina, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Društvo slovenskih pisateljev, Trubarjeva hiša literature, časnik Večer, Zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah, Mladinski center Rogaška, Društvo Gaja, Knjigarna Antika Celje, Knjižnica Šmarje pri Jelšah, Podoba, d. o. o., Kavarna Mia Mia

Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Zaščiteno © *2022* *KUD Pranger*, vse pravice pridržane.

PR - Urška Comino