Aktivnosti Festivala FONS so se po otvoritvenem koncertu na predvečer občinskega praznika začele naslednji dan ob 11. uri in nadaljevale vse do 16. ure, v kampati A skladišča Grando.

Pod veliko streho skladišča soli so se v istem terminu izvajale aktivnosti Festivala »Skupaj delamo za zdravje«. Zdravje je vrednota, za katero moramo skrbeti vsi deležniki v družbi in naslavljati glasno pomen preventive za boljše počutje, v izogib nevarnim posledicam razvad, hitrega načina življena in drugih vplivov nanj. Na voljo so bila preventivna testiranja in meritve, ki so jih bili ob sprehodu skozi skladišče deležni vsi občanke in občani, popolnoma brezplačno. Za mnogotere istrske okuse so poskrbeli Fonsovci in povabili lokalne ponudnike, da se predstavijo s svojimi izdelki.
V kampati D je med tem potekala predstavitev o energijski učinkovitosti v gospodinjstvih. Občankam in občanom so strokovnjaki predstavili, kako lahko vsako gospodinjstvo privarčuje. Podnebna kavarna, ki je del projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, je potujoči koncept predavanj, razprav in delavnic. Skozi sproščeno vzdušje je občinstvo spoznalo podnebne spremembe, kjer so strokovnjaki odgovarjali na vprašanja splošne javnosti s področja podnebnih problematik. Pred podnebno kavarno je župan Občine Piran podelil dve nagradi Javnega podjetja Okolje Piran, in sicer: Silvestru Opari za večletno prostovoljno urejanje zelenic v središču Sečovelj in nesebično vlaganje časa in energije v ohranjanje zdravega življenjskega okolja in  Bogdanu Kozini, urbanemu tekaču iz Šentjan, ki se vsak dan odpravi na tek z vrečko. Vanjo odlaga obcestne odpadke, ki jih med treningom pobere na trasi od Belega križa do Strunjana.

PR: Občina Piran