Farmacevtski gigant Novartis s sedežem v Švici, ki je prisoten tudi v Sloveniji, je zaključil tretje četrtletje 2023 s pozitivnimi rezultati, saj je zabeležil rast dobička in prihodkov.

Farmacevtski gigant Novartis s sedežem v Švici, ki je prisoten tudi v Sloveniji, je zaključil tretje četrtletje 2023 s pozitivnimi rezultati, saj je zabeležil rast dobička in prihodkov. Čisti dobiček podjetja je v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta narasel za 14 odstotkov in znaša 1,51 milijarde dolarjev (1,42 milijarde evrov), medtem ko se je čista prodaja povečala za 12 odstotkov na 11,78 milijarde dolarjev (16,69 milijarde evrov).

Poleg tega je Novartis objavil tudi čisti dobiček, izračunan po globalnih računovodskih standardih, ki ne vključuje izrednih dogodkov. Ta znaša 3,59 milijarde dolarjev, kar predstavlja rast v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta, ko je dosegel 3,04 milijarde dolarjev.

Čisti dobiček na delnico Novartisa se je v tretjem trimesečju ustavil pri 0,73 dolarja, medtem ko je bil v enakem obdobju prejšnje leto 0,61 dolarja. Čisti dobiček na delnico, ki izključuje izredne dogodke, se je povečal z lanskih 1,40 dolarja na 1,74 dolarja, kar presega pričakovanja analitikov, ki so napovedovali 1,70 dolarja na delnico brez upoštevanja izrednih dogodkov, kot je poročala tiskovna agencija Reuters.

Poleg tega je Novartis napovedal program odkupa lastnih delnic v vrednosti do 15 milijard dolarjev, ki naj bi se zaključil do konca leta 2025. Podjetje je optimistično tudi glede srednjeročnih obetov.

Novartis ima pomembno prisotnost tudi v Sloveniji, kjer se ukvarja z razvojem in proizvodnjo originalnih in bioloških zdravil na dveh lokacijah.

Uredništvo