Prihaja svetovno priznana pisateljica, bookerjeva nagrajenka Bernardine Evaristo

Prihaja svetovno priznana pisateljica, bookerjeva nagrajenka Bernardine Evaristo

Fabula se bo poslovila v četrtek, 30. marca, z branjem Fabulinih žepnic
Ena izmed osrednjih gostij letošnje Fabule, britanska pisateljica Bernardine Evaristo, se bo ljubljanskemu literarnemu občinstvu predstavila kar dvakrat. V sredo, 29. marca, ob 20. uri, bo v sklopu programa Fabula v teoriji nastopila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, kjer bo predstavila svoj navdihujoč avtobiografski roman Manifest: nikdar odnehati, ki ga lahko v slovenskem jeziku beremo v prevodu Katje Zakrajšek.Pogovor s svetovno znano avtorico, ki je za svoj odmevni roman Dekle, ženska, druga_i, prejela nagrado booker, se bo spletel ne le o romanu, temveč tudi o temah, ki jih pretresa letošnji program Fabula v teoriji: vprašanje osebne in kolektivne preteklosti, kakšne nauke nam ponuja preteklost za delovanje v sedanjosti in kakšni obeti nas pričakujejo v prihodnosti, kako se pri tem povezuje vprašanje človekovega (osebnega) in kolektivnega (družbenega) spomina, kaj nam lahko ponudi retrospektiva in kaj (samo)refleksija.

Pogovor bo vodila Katja Zakrajšek, dogodek pa bo tolmačen v slovenski jezik.Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na naslov hana.soucekmartinc@kreativnabaza.si
Dan kasneje, v četrtek, 30. marca, ob 11.45 bo Bernardine Evaristo gostja posebnega literarnega zajtrka, ki ga bo v sklopu programa Fabula Hub gostila Vodnikova domačija Center na Stritarjevi ulici 7 v Ljubljani. Dogodek je nastal v sodelovanju Fabule in Festivala angažiranega pisanja Itn., avtorica pa bo z obiskovalci ob pijači in jedači klepetala o knjigah, branju, pisanju, ustvarjalnosti, aktivizmu in še o marsičem drugem.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku, prijave pa sprejemajo na naslov: festival.itn@gmail.com.Fabula predstavlja tudi slovenske avtorje

Fabulin izbor – Fabulin mesec vseslovenskega branja, ki je nastal v partnerstvu festivala z Društvom slovenskih literarnih kritikov in sodelovanju s slovenskimi knjigarnami, knjižnicami in založbami, zadnji teden v marcu prinaša kar štiri srečanja z izbranimi avtorji.

Danes, v ponedeljek, 27. marca, ob 18. uri se bo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper z bralci srečal Miklavž Komelj, v pogovoru, ki ga bo vodila Tina Saražin, pa bo predstavil svoj roman Skrij me, sneg (Slovenska matica, 2022).

V torek, 28. marca, ob 18. uri bo gostja Fabulinega izbora Ajda Bračič, ki bo v Knjižnici Bežigrad – Mestna knjižnica Ljubljana, z bralci delila misli o svoji knjigi Leteči ljudje (LUD Literatura, 2022). O zbirki kratkih zgodb o slehernikih, ki se soočajo s svetom, pri čemer vedno znova naletijo sami nase, se bo z avtorico pogovarjala Lara Gobec.

Dan kasneje gre Fabula na Štajersko, kjer se bo v prostorih Knjižnice Maribor – Knjižnice Pekre, na obisku mudil Jernej Županič, avtor retrofuturističnega romana Mamuti (LUD Literatura, 2018). Literarni pomenek, na katerega vabijo v sredo, 29. marca, ob 19. uri bo vodila Tonja Jelen.

Zaključno srečanje Fabulinega izbora bo gostila Osrednja knjižnica Celje, kjer se bo v četrtek, 30. marca, ob 18. uri z Anjo Radaljac, avtorico romana Punčica (Litera, 2022), prav tako pogovarjala Tonja Jelen.

V okviru Fabulinega izbora ves mesec marec potekajo branja knjig slovenskih avtorjev in avtoric, ki so jih kot temeljna in najboljša dela preteklih let izpostavili trije bralci, literarni kritiki/kritičarke, predvsem pa poznavalci/ke literarnega sveta: Robert Kuret, Martina Potisk in Anja Zidar.
Dramski igralci berejo Fabuline avtorje

Sklepno dejanje letošnje Fabule bo potekalo v SNG Drama v Ljubljani, kjer bodo v okviru programa Fabula izven literature: Fabula na odru Drame, dela letošnjih Fabulinih gostov, ki so izšla v zbirki Fabuline žepnice, prebirali igralci in igralke ljubljanske Drame. Zastor na letošnjo Fabulo pa bo padel v Drama Kavarni, kjer se bo zaključni dogodek začel v četrtek, 30. marca, ob 20. uri. Poleg žive interpretacije literature bodo obiskovalcem predstavili tudi posnetke, v katerih se prepletata svetova literature in teatra in ki so februarja in marca nastajali v sodelovanju Fabule in SNG Drame. Pri branju Fabulinih žepnic v živo se bo dramskim igralkam in igralcem pridružila tudi Fabulina ekipa.


Fabula po Fabuli – Fabula v teoriji z Antonijem Scuratijem: M. Sin stoletja

V nedeljo, 2. aprila, ob 20. uri se obeta še izjemen pofestivalski dogodek. V okviru programa Fabula po Fabuli bo namreč v Klubu Cankarjevega doma virtualno nastopil priznani italijanski pisatelj Antonio Scurati, ki bo predstavil svoj roman M. Sin stoletja. Razmišljanja o knjigi, ki govori o Benitu Mussoliniju, njegovem vzponu na oblast ter metodah manipulacije, ustrahovanja in vladanja, bo gost podprl s premisleki o vprašanjih, ki jih zastavlja letošnji program Fabula v teoriji, kako se denimo povezuje vprašanje osebnega in družbenega spomina ter kaj nam lahko ponudi retrospektiva in kaj (samo)refleksija.

Z gostom hibridnega dogodka, ki bo tolmačen v slovenski jezik, se bo pogovarjala slovenska jezikoslovka dr. Matejka Grgič.

Spletna stran festivala

VIR: Kreativna baza