Danes dopoldne je Velenje obiskal državni sekretar Ministrstva za obrambo Republike Slovenije pristojen za delovanje zaščite in reševanje Rudi Medved, ki si je ogledal posledice neurij. V Velenju je v preteklih dneh v 329 intervencijah sodelovalo 364 gasilcev s 56 gasilskimi vozili.

Danes dopoldne je Velenje obiskal državni sekretar Ministrstva za obrambo Republike Slovenije pristojen za delovanje zaščite in reševanje Rudi Medved, ki si je ogledal posledice neurij. V Velenju je v preteklih dneh v 329 intervencijah sodelovalo 364 gasilcev s 56 gasilskimi vozili. Pomagali so pri 46 odkritih strehah, 12 podrtih daljnovodih, izvedli črpanje vode iz 21 objektov in intervenirali pri odstranjevanju 39 podrtih dreves. Državni sekretar je zagotovil, da bo vlada lokalnim skupnostim povrnila intervencijske stroške nastale pri posredovanju, prav tako bo sofinancirala nastalo škodo, ki je v posameznih občinah enormna.
Občanke in občane obveščamo, da je zaradi porušenega drevja delno zaprt Sončni park, poškodovana je Vila Rožle, poti na Koželj in trim stezo pa niso prehodne.
 
Na območju Mestne občine Velenje so silovita neurja povzročila ogromno nevšečnosti – podrta drevesa, škodo na komunalni in prometni infrastrukturi, nekatera gospodinjstva so ostala brez električne energije, vdore vode. Ob tem so nastali visoki intervencijski stroški, ki jih trenutno ocenjujemo na okoli 300 tisoč evrov. Podžupanja Mestne občine Velenje Aleksandra Vasiljević je pohvalila hiter odziv in odlično sodelovanje s civilno zaščito, gasilci in koncesionarji, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo. Prav tako je na terenu poleg gozdarjev tudi Komisija za urejanje drevnine, zelenic in nasadov v Mestni občini Velenje, ki ocenjuje stanje dreves. Poškodovana in nevarna drevesa postopoma odstranjujemo, hkrati pa bomo začeli s pripravo načrta zasaditve novih dreves.
 
Državni sekretar Rudi Medved se je vsem gasilcem in civilni zaščiti v celotni regiji zahvalil za dobro organiziranost in hitro posredovanje. Povedal je, da je škoda prizadela dve tretjini občin v naši državi, samo včeraj je bilo v celi državi evidentiranih več kot 2 tisoč dogodkov. Državni sekretar jer zagotovil, da bo vlada lokalnim skupnostim povrnila intervencijske stroške nastale pri posredovanju, prav tako bo sofinancirala nastalo škodo.
 
Zaradi porušenega drevja delno zaprt Sončni park in poškodovana Vila Rožle
Močan veter je poškodoval in podrl veliko dreves v Sončnem parku, zaradi česa je del parka za obiskovalce zaprt. Občane prosimo naj upoštevajo zaščitne znake in zapore, ter se na teh področjih zaradi varnosti ne zadržujejo. Stara in dotrajana vrba je padla na Vilo Rožle ter ob tem uničila fasado, razbilo steklo v galeriji in poškodovalo streho. Zaradi čiščenja in odstranjevanja posledic neurja danes počitniško varstvo, katerega Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje sicer izvaja v Vili Rožle, izvajajo v Domu krajanov Stara vas.
 
Poti na Koželj in trim stezo niso prehodne
Prav tako so zaradi porušenega in polomljenega drevja poti na Koželj in rekreacijska pot na trim stezo nevarne in neprehodne, zato gibanje in rekreacijo na teh področjih odsvetujemo. Še v prihodnjih dneh bodo gasilci in prostovoljci nadaljevali z odpravljanjem posledic neurja in odvozom poškodovanega drevja.
 
Voda zalila podhod Pošta, kletne prostore Nakupovalnega centra Velenje in Vilo Bianca
V Velenju je včeraj med 15. uro in 15.30 padlo 31,1 mm dežja. Voda je zalila mnogo cest ter stanovanjskih in gospodarskih objektov, med drugim tudi garažo in kletne prostore Nakupovalnega centra Velenje ter podhod Pošta. Prav tako je zalilo pritlične prostore Zavoda za turizem Šaleške dolino v Vili Bianci. Gasilci so intervenirali in izvedli črpanje vode.
 
Poškodovane strehe osnovnih šol in Rdeče dvorane Velenje
Veter je odkril tudi del streh OŠ Gorica, Anton Aškerc in Šalek, s strehe Rdeče dvorane Velenje je sunek vetra odtrgal svetlobno kupolo.
Močan veter je poškodoval tudi razlagalne ponjave na paviljonu Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, poplavilo je razstavni prostor v kleti na Velenjskem gradu, poškodovana grajska streha na več mestih zamaka, v grajskem parku se je podrlo še eno drevo, poškodovana pa je tudi ograja vrta na Grilovi domačiji.
 
Državnemu sekretarju so posledice neurij poleg podžupanje predstavili poveljnik Civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janez Melanšek, poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Velenje Bojan Škarja, načelnik Štaba Civilne zaščite Mestne občine Velenje Bojan Prelovšek, poveljnik gasilskega poveljstva Mestne občine Velenje Simon Šumah in Anton Brodnik, vodja Urada za komunalne dejavnosti Mestne občine Velenje.
 
VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje