napovednik

| EX-TEMPORE PIRAN 2023
ZAKLJUČNA PRIREDITEVEVENTO DI CHIUSURACLOSING CEREMONY

Monfort Portorož - Portorose20.30ZAKLJUČNA PRIREDITEV, NAGRADE IN RAZSTAVAEX-TEMPORE PIRAN 2023
Monfort Portorož - PortoroseSobota, 2. 9. 2023, od 20.30
 
Ex-tempore Piran je ena najpomembnejših likovnih manifestacij v slovenski Istri. Prepoznavna je po svojem tekmovalnem značaju in dolgi tradiciji, saj že skoraj šest desetletij bogati kulturni utrip piranske občine. Teden, v katerem se odvija slikarska prireditev in potekajo različni spremljevalni dogodki, se bo zaključil v soboto, 2. septembra 2023, z otvoritvijo razstave in podelitvijo nagrad letos prvič v Portorožu.

Letošnja, 58. edicija izstopa z nekaterimi novostmi: vrednost najvišje nagrade grand prix, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, znaša 4.000,00 €; predstavitev vseh izbranih in nagrajenih del bo tokrat na eni lokaciji, v Galeriji Monfort v Portorožu. Tudi slovesna zaključna prireditev s podelitvijo nagrad in druženjem ob pop-jazz koncertu Lapsus Tria, se bo odvijala v Leseni dvorani kompleksa Monfort.

Selitev zaključne prireditve z druženjem na elitno lokacijo tik ob morju predstavlja nedvomno pomemben korak k oživljanju in vrednotenju te veličastne portoroške zgradbe. Dela za razstavo in nekatere nagrade bo izbrala mednarodna strokovna žirija: Eda Čufer, Slovenija; Igor Eškinja, Hrvaška; Daniele Capra, Italija (tajnica žirije bo dr. Majda Božeglav Japelj). Razstavo bosta postavili galerijski kustosinji Ana Papež in Tatjana Sirk.

V Obalnih Galerijah Piran si želimo, da bi skupaj z lokalno skupnostjo znali primerno vrednotiti tradicijo ter oblikovati izvirne in kreativne umetniške dogodke, spoštljive do kulturne dediščine, okolja in prebivalcev. V tem duhu je bila zasnovana tudi zaključna slavnostna prireditev z naslovom EX-TEMPORE PORTOROSE v režiji Ivana Lobode, ki jo bo vodila televizijska novinarka Karin Sabadin.

Program, ki se bo letos odvijal med Piranom in Portorožem, izstopa z medinstitucionalnim lokalnim mreženjem in združevanjem novih moči. Nastaja s finančno podporo Občine Piran in dragocenim sodelovanjem Gledališča Koper, Avditorija Portorož, Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana, CAN-a, Okolja Piran, prijazno pomočjo Hotela Marko in Restavracije Kogo, ter z generalnim pokroviteljstvom Vinakoper.

Vabljeni ste, da obiščete še ostale prireditve, predstavljene v publikaciji Program prireditev v času Ex-tempora Piran 2023 na tej povezavi.
 
VIR: OGP