V okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki bo med 16. in 22. septembrom potekal pod sloganom VARČNE POTI, se bomo v Kočevju ponovno posvetlili trajnostno naravnanim oblikam mobilnosti ter spreminjanju navad za bolj zdrav in varen jutri.

V okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki bo med 16. in 22. septembrom potekal pod sloganom VARČNE POTI, se bomo v Kočevju ponovno posvetlili trajnostno naravnanim oblikam mobilnosti ter spreminjanju navad za bolj zdrav in varen jutri. Večji poudarek bo letos na sodelovanju s šolami in mladimi, osrednji dogodek pa bo potekal na Dan brez avtomobila, 22. septembra. Za izvedbo projekta smo tudi letos pridobili sredstva iz programa LIPE IP Care4Climate in sicer v maksimalni višini 5.000 evrov. 

V času Evropskega tedna mobilnosti se bo v Kočevju spet veliko dogajalo, letos s poudarkom na sodelovanju z izobraževalnimi ustanovami, ker verjamemo, da prav zares na mladih svet stoji in da so otroci tudi ključno gonilo sprememb navad pri odraslih. Vrtec Kočevje bo tako otroke in starše spodbujal k okolju prijaznim prihodom v vrtec z akcijo Beli zajček, osnovne šole smo povabili k izvedbi treh tednov Pešbusa za jutranji prihod v šolo, Gimnazija in srednja šola Kočevje pa bo pripravila več delavnic in aktivnosti na temo trajnostne mobilnosti in varnosti v prometu.

Večina dogodkov se bo odvila 22. septembra, v okviru Dneva brez avtomobila, na parkirišču med knjižnico in srednjo šolo, ki se bo na ta dan začasno spremenilo v družabni prostor različnih aktivnostih. Dijaki in dijakinje srednje šole bodo takrat pripravili razne delavnice, Občina Kočevje bo omogočila brezplačna manjša popravila mestnih koles, vabili bomo k sodelovanju v anketi o prometni ureditvi mestnega jedra, z nami pa bo tudi Zavod Sopotniki s prevozi za starejše. V okviru LAS projektov Skupaj za varni jutri in Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa v programu letos aktivno sodeluje tudi Razvojni center Kočevje Ribnica. Skupaj vabimo vse kolesarje in pešce na Zeleno mal'co, na različne vodene vadbe in meritve ter na predavanje na temo mobilnosti in podnebnih sprememb.

V sklopu ETM bo 18. septembra popoldan potekal še voden ogled novih umetniških poslikav po naši "mestni galeriji". Že v poletnih dneh pa je Občina Kočevje sprožila akcijo ''Očistimo ulice'' s katero spodbujamo občanke in občane, da nam sporočijo najbolj moteče ovire na pločnikih, peš in kolesarskih poteh, ki jih bomo v čim večji meri poskusili odpraviti v času Evropskega tedna mobilnosti. S pomočjo prejetih sredstev LIPE IP Care4Climate bomo v septembru postavili tudi nova parkirišča za kolesa v obliki stalnih in premičnih naslonov za kolesa v mestu.

Aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v Kočevju so sofinancirane iz programa LIPE IP Care4Climate.

VIR: Občina Kočevje