Končal se je zakonodajni postopek za revidirano direktivo o sistemu trgovanja z emisijami (ETS), ki vključuje emisije iz pomorskega in letalskega prometa, nov Socialni sklad za podnebje v višini 86,7 milijarde evrov za podporo najranljivejšim pri zelenem prehodu

Končal se je zakonodajni postopek za revidirano direktivo o sistemu trgovanja z emisijami (ETS), ki vključuje emisije iz pomorskega in letalskega prometa, nov Socialni sklad za podnebje v višini 86,7 milijarde evrov za podporo najranljivejšim pri zelenem prehodu, novi mehanizem za ogljično prilagoditev na mejah (CBAM), ki bo zagotovil, da bo tudi uvoz plačal pravično ceno ogljika, ter ločen sistem trgovanja z emisijami za goriva za cestni promet in stavbe. Ti predpisi lahko zdaj začnejo veljati, kar je bistveno za zmanjšanje neto emisij toplogrednih plinov v EU za vsaj 55 % do leta 2030 in za podnebno nevtralnost do leta 2050.

EU tako ponovno izkazuje trdno zavezanost preoblikovanju našega gospodarstva in družbe za pravično, zeleno in uspešno prihodnost. Z novimi podnebnimi pravili bo še naprej zmanjševala svoje emisije ter podpirala podjetja in državljane pri prehodu. Od zdaj bodo morale države članice v celoti porabiti svoje prihodke iz trgovanja z emisijami za projekte, povezane s podnebjem in energijo, ter obravnavati socialne vidike prehoda, ki dopolnjujejo porabo za podnebne ukrepe v proračunu EU. Novi Socialni sklad za podnebje bo državam članicam zagotovil namensko finančno podporo za pomoč ranljivim državljanom in mikropodjetjem pri naložbah v ukrepe za energijsko učinkovitost, da bi zagotovili, da pri tem prehodu nihče ne bo zapostavljen. Delovati bo začel leta 2026 in bo financiran s 65 milijardami EUR iz proračuna EU ter 25-odstotnim sofinanciranjem držav članic.

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji

VIR: Zelena Slovenija