Po oceni organizacije WindEurope je to je pomemben prispevek h krepitvi energetske varnosti Evrope, vendar pa si mora še naprej prizadevati za poenostavitev postopkov izdaje dovoljenj in veliko vlagati v svojo dobavno verigo vetrne energije, da bi dosegla svoje energetske in podnebne cilje.

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pixabay

Po oceni organizacije WindEurope je to je pomemben prispevek h krepitvi energetske varnosti Evrope, vendar pa si mora še naprej prizadevati za poenostavitev postopkov izdaje dovoljenj in veliko vlagati v svojo dobavno verigo vetrne energije, da bi dosegla svoje energetske in podnebne cilje.

EU je leta 2022 namestila 15 GW novih vetrnih elektrarn, kar je tretjina več kot leta 2021. Glede na številne izzive, s katerimi se je vetrna industrija soočala v letu 2022, gre za spodbuden rezultat, še poudarjajo v organizaciji WindEurope. Največ novih vetrnih zmogljivosti je bilo nameščenih v Nemčiji, na Švedskem in na Finskem, sledita pa jim Španija in Francija. 
Kar 90 odstotkov novih vetrnih zmogljivosti predstavljajo vetrne elektrarne na kopnem. Skoraj vse nove vetrne elektrarne na kopnem so bile na postavljene na novih lokacijah. 

Sodobne vetrne elektrarne proizvedejo več električne energije na MW kot včasih. Tako imajo nove vetrne elektrarne na kopnem povprečni faktor zmogljivosti nad 35 odstotkov, nove vetrne elektrarne na morju pa zagotavljajo 50-odstotni faktor zmogljivosti. Sodobne kopenske turbine proizvedejo v povprečju 3 TWh električne energije na leto za vsak nameščen GW, sodobne turbine na morju pa v povprečju 4,4 TWh na leto.

WindEurope izpostavlja, da je EU leta 2022 res zgradila več vetrnih elektrarn kot leta 2021, vendar je 15 GW novih zmogljivosti še vedno precej manj od tega, kar mora Evropa zgraditi, da bi izpolnila svoje cilje podnebne in energetske varnosti. Primanjkljaj je v veliki meri posledica ozkih grl pri postopkih pridobivanja potrebnih dovoljen. Trenutno je v postopkih pridobivanja dovoljenj obtičalo kar za 80 GW projektov vetrnih elektrarn po vsej Evropi, ki bi jih bilo treba čimprej pohitriti. Ukrepi iz načrta REPowerEU za izdajo dovoljenj lahko pri tem zelo pomagajo in nekatere evropske države zato že sprejemajo potrebne ukrepe na nacionalni ravni. Manj spodbudno je dejstvo, da prihaja do umirjanja investicij v nove vetrne elektrarne, saj zmeda glede pravil trga električne energije vlagatelje odvrača od investicij. Zato bi morala EU Evropo znova narediti privlačno za naložbe v obnovljive vire energije.

Po mnenju WindEurope naložbe v nove vetrne elektrarne spodkopava kombinacija inflacije in neustreznih vladnih posegov na trg električne energije. V prvih enajstih mesecih leta 2022 so skupne nove naložbe v vetrne elektrarne v EU pokrile le 12 GW novih zmogljivosti. To je precej manj od stopnje novih naložb, potrebnih za doseganje podnebnih in energetskih ciljev EU do leta 2030. Prihajajoča reforma trgov z električno energijo v EU mora vlagateljem dati večjo jasnost glede veljavnih pravil. Svoboda, dana državam članicam ob sprejemanju izrednih ukrepov zaradi energetske draginje, da določijo svoja nacionalna pravila, vlagatelje namreč odvrača od novih investicij. Namesto tega raje investirajo v projekte v ZDA, Avstraliji in drugod. Po drugi strani pa povpraševanje po vetrni energiji med industrijskimi porabniki v Evropi še nikoli ni bilo večje. Želijo si več vetrne energije, ki bi pomagala razogljičiti njihovo delovanje.

Leto 2022 je bilo za dobavno verigo vetrne energije zelo težko. Inflacija je močno prizadela evropske proizvajalce in dobavitelje turbin, ki se sedaj soočajo z vrsto izzivov: inflacijo ključnih vložkov in blaga, nedelujočimi trgovinskimi tokovi in ozkimi grli pri pridobivanju nekaterih materialov in komponent ter s slabo zasnovo dražb v nekaterih državah.
WindEurope zato poudarja, da mora Evropa vlagati v svojo industrijsko bazo, s čimer bo zagotovila zeleni in digitalni prehod. Ne nazadnje bi lahko posnemala celovito politično podporo zelenim tehnologijam, ki jo imajo v drugih delih sveta, kot je ameriški zakon o zmanjševanju inflacije. EU, nacionalne vlade in EIB imajo vlogo pri podpiranju naložb v nove in posodobljene obrate za proizvodnjo vetrne energije.

VIR: Naš Stik