napovednik

Ne le odličen novi jazz, premiera!


Cikel Jazz v Narodnem domu, ki s skrbno izbranimi gostovanji vrhunskih domačih in tujih jazzovskih zasedb ljubiteljem jazza omogoča nenehen stik s sodobnimi jazzovskimi tokovi, tokrat prinaša slovensko in svetovno premiero.

Zasedba Etceteral, katere prvenec so leta 2020 kritiki pospremili z navdušenim zapisom, da smo končno in zagotovo dobili slovenski »novi jazz«, je za predstavitev svoje nove zgoščenke izbrala prav naš oder. Album Rhizome, ki je nedavno izšel za založbo Glitterbeat in njeno blagovno znamko takt:til, prinaša aktualni projekt odličnega saksofonista Boštjana Simona, bobnarja in tolkalista Mareka Fakuča ter video umetnice Line Rica, ki raziskuje razsežnosti repetitivne poliritmične glasbe – »afro-futurizma«.

Če je njihov prvenec, predvsem zaradi saksofona v prvem planu, spominjal na glasbo zasedbe Morphine, je drugi album bližje jazz fusion žanru. Izrazito ritmična glasba, dopolnjena s sintetizatorjem, se spogleduje tako z dubom in nemškim Kratutrockom, kot tudi z afriškimi ritmi. Spremljajoči video, ki nastaja na odru v živo, inovativnemu in svežemu glasbenemu dogajanju dodaja še sinergične vizualne dražljaje in s hipnotično atmosfero koncert katapultira v nove senzorične svetove. Priporočamo!

EtceteralJazz v Narodnem domuMali oder Narodnega domačetrtek, 19. januar, 20.30
Boštjan Simon, saksofoni, elektronika | Marek Fakuč, bobni, tolkala | Lina Rica, video v živo

VIR: ND