V družbi so sprejeli odločitev, da cena toplote ostaja nespremenjena, cene plina pa bodo nižje za enajst odstotkov.

Datum objave:
18. oktober 2023

Avtor:
povzeto po sporočilu za javnost
V družbi so sprejeli odločitev, da cena toplote ostaja nespremenjena, cene plina pa bodo nižje za enajst odstotkov.

Družba Energetika Ljubljana bo zaradi ugodnih tržnih okoliščin in nižjih nabavnih cen zemeljskega plina, ki so se spustile pod nivo regulirane cene, ceno plina za gospodinjske odjemalce znižala že z oktobrom, to je tri mesece pred iztekom regulacije. Regulirana cena plina za gospodinjstva, ki velja do konca decembra, znaša 73 evrov za MWh uro oziroma 0,07300 evra na kWh (brez DDV), cena plina za gospodinjske odjemalce Energetike Ljubljana pa je od vključno 1. oktobra za enajst odstotkov nižja od regulirane in znaša 64,97 za MWh oziroma 0,06497 evra za kWh (brez DDV). Ta cena bo veljala do vključno 31. decembra letos.

Ker je oktober mesec vstopa v ogrevalno sezono, bo ob pričakovani porabi plina skupni mesečni strošek nižji že na računih za mesec oktober, in sicer bo za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 nižji za okvirno štiri evre in bo znašal 47 evrov (z vsemi dajatvami in DDV), za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa bo nižji za okvirno deset evrov in bo znašal 111 evrov (z vsemi dajatvami in DDV).
Nižji bo tudi skupni letni strošek za porabo plina v letu 2023, in sicer bo ta za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 nižji za okvirno 27 evrov in bo znašal 885 evrov (z vsemi dajatvami in DDV), za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa bo nižji za okvirno 68 evrov in bo znašal 2.124 evrov (z vsemi dajatvami in DDV).

Cena toplote za sistem daljinskega ogrevanja v Ljubljani je nespremenjena že od lanskega novembra. Variabilni del cene toplote, ki je na računih izražen kot dobavljena toplota, znaša 79,07 evra za MWh (brez DDV). Ocena skupnega letnega stroška za leto 2023 je za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 okvirno 822 evrov (z vsemi dajatvami in DDV), za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa okvirno 2.695 evrov (z vsemi dajatvami in DDV).

Toploto za daljinski sistem ogrevanja Energetika Ljubljana proizvaja iz več energentov, in sicer iz premoga, lesne biomase in iz zemeljskega plina (kot rezervno gorivo pa uporablja ekstra lahko kurilno olje). Po zagonu nove plinsko-parne enote, kjer trenutno izvajajo testne preskuse, bodo za proizvodnjo toplote še naprej uporabljali različne energente, le razmerje se bo spremenilo. Tako bo primarni energent postal zemeljski plin, premog pa bodo uporabljali le še v enem od proizvodnih blokov, skupaj z lesno biomaso. Plinsko-parna enota bo namreč omogočila, da se bo iz Ljubljane umaknila večina premoga.

Glede na cene vseh energentov in emisijskih kuponov si v Energetiki Ljubljana prizadevajo za stroškovno najbolj optimalno proizvodnjo toplote. Optimizacije izvajajo tudi med vsakodnevno proizvodnjo, zato trenutno potreb po spremembi cene toplote za daljinsko ogrevanje Ljubljane ni. (pb)

VIR: Naš Stik