Po ocenah Eurostata so se lani emisije ogljikovega dioksida v EU zaradi izgorevanja fosilnih goriv za energetsko rabo v primerjavi z letom prej zmanjšale za 2,8 odstotka.

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Pixabay in Eurostat
Po ocenah Eurostata so se lani emisije ogljikovega dioksida v EU zaradi izgorevanja fosilnih goriv za energetsko rabo v primerjavi z letom prej zmanjšale za 2,8 odstotka.

Emisije CO2 iz uporabe fosilnih goriv za energetske potrebe so lani znašale nekaj manj kot 2,4 gigatone, kar je bilo za 2,8 odstotka manj kot leto prej. Tovrstne emisije sicer veliko prispevajo k globalnemu segrevanju in predstavljajo skoraj tri četrtine vseh izpustov toplogrednih plinov v EU, ki nastanejo zaradi človekove dejavnosti. Na te emisije, ki nastajajo ob proizvodnji energije oziroma zgorevanju fosilnih goriv, najbolj vplivajo rast prebivalstva, življenjski standard, gospodarska rast, promet in industrija, odvisne pa so tudi od uvoza in izvoza energije, saj lahko nastanejo ob proizvodnji energije v eni državi, ta pa se potem porabi v drugi. 

Po ocenah evropskega statističnega urada Eurostat so se glede na teritorialno porabo energije emisije v letu 2022 zmanjšale v 17 državah članicah, od tega najbolj na Nizozemskem (za 12,8-odstotka), v Luksemburgu (za 12 odstotkov), v Belgiji (za 9,7 odstotka) in na Madžarskem (za 8,6 odstotka). Med državami, ki ji je lani uspelo zmanjšati emisije je bila tudi Slovenija, in sicer so se te zmanjšale za 2,2 odstotka. Na drugi strani pa so se emisije iz proizvodnje energije najbolj povečale v Bolgariji (za 12 odstotkov), na Portugalskem (za 9,9 odstotka) in na Malti (za 4,1 odstotka). Podatki med drugim  tudi kažejo, da Nemčija prispeva kar četrtino vseh emisij CO2 v EU iz naslova uporabe fosilnih goriv za energetske potrebe, velik delež pa se nanaša še na Italijo in Poljsko (vsaka prispeva 12,4-odstoten delež), več kot desetodstotni delež pa ima še Francija (10,7 odstotka).  

VIR: Naš Stik