V družbi Elektro Maribor so v letu 2022 uspešno zaključili prvi investicijski cikel izgradnje naprednega merilnega sistema in s tem skrajni zakonski rok zamenjave vseh klasičnih elektromehanskih števcev z novimi naprednimi prehiteli za kar štiri leta.

Datum objave:
4. januar 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Pixabay

V družbi Elektro Maribor so v letu 2022 uspešno zaključili prvi investicijski cikel izgradnje naprednega merilnega sistema in s tem skrajni zakonski rok zamenjave vseh klasičnih elektromehanskih števcev z novimi naprednimi prehiteli za kar štiri leta.

Po podatkih Elektra Maribor je bilo v sistem naprednega merjenja do konca septembra lani na njihovem oskrbnem območju vključenih že 99,9 odstotka vseh merilnih mest. Ostala so le še merilna mesta, na katerih napredni števci zaradi prevezave nizkonapetostnega omrežja iz ene na drugo transformatorsko postajo več niso komunikacijsko skladni z vzpostavljenim sistemom daljinskega merjenja ter merilna mesta, kjer vnosa motečih signalov v nizkonapetostno omrežje ni moč učinkovito in stroškovno vzdržno odpraviti, zato bo potrebna zamenjava nekaterih vgrajenih števcev s števci z radijsko komunikacijo. Vsem tem uporabnikom omrežja so omogočili plačilo porabljene električne energije po dejansko izmerjenih mesečnih količinah, prehod iz eno na dvotarifni ali več tarifni način merjenja ali obratno brez stroškov za merilno opremo in ponovni vklop odklopnika v primeru prekoračitve priključne moči. V Elektru Maribor so sicer že z letom 2017 zaključili z izgradnjo naprednega merilnega sistema s komunikacijsko tehnologijo S-FSK PLC in prešli na zmogljivejšo večkanalno tehnologijo OFDM G3 PLC, pri čemer je delež merilnih mest opremljenih s števci G3 konec septembra lani znašal že dobrih 48 odstotkov. Zaradi poteka življenjske dobe so zamenjali tudi 7.422 sistemskih števcev prve generacije in jih nadomestili s komunikacijsko kompatibilnimi števci druge generacije. V lanskih prvih devetih mesecih so drugače vgradili 9.587 novih naprednih števcev z komunikacijo G3 PLC in 1.582 novih naprednih števcev z radijsko komunikacijo 2G/4G. Za potrebe obračuna uporabe omrežja, prispevkov, dobave električne energije in kontrolnih izračunov pa so v navedenem obdobju iz merilnega centra zagotovili  kar 2.010.774 odbirkov števcev električne energije ali 99,5 odstotka vseh potrebnih odčitkov.

V Elektru Maribor ob tem še izpostavljajo, da bodo z intenzivnim razvojem sistema naprednega merjenja in v tem okviru tudi s projektom zamenjave števcev električne energije s pametnimi števci nadaljevali tudi letos, pri čemer naj bi bili konec tega leta v sistem naprednega merjenja vključeni prav vsi njihovi uporabniki (vključno z novimi). Delež merilnih mest, ki so opremljena z zmogljivejšo tehnologijo oziroma števci G3, pa naj bi konec leta 2023 znašal že več kot pol oziroma natančneje 52,9 odstotka.

Vir: Naš Stik