Turbulentno leto 2022 je vplivalo na delovanje in poslovanje celotne slovenske energetike. Med podjetji, ki jih je leto znatno zaznamovalo, je tudi Elektro Celje, kjer so lani zabeležili negativni poslovni izid.

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
arhiv Naš stik
Turbulentno leto 2022 je vplivalo na delovanje in poslovanje celotne slovenske energetike. Med podjetji, ki jih je leto znatno zaznamovalo, je tudi Elektro Celje, kjer so lani zabeležili negativni poslovni izid.

Leto 2022 je bilo v mnogih pogledih prelomno. Okoljska politika se je ostro usmerila na pot razogljičenja, hkrati pa je ukrajinsko-ruski konflikt sprožil negotovost na trgu energentov in posledično rast cen energije. Obe okoliščini sta vplivali na poslovanje družbe Elektro Celje.

Kot so zapisali v letnem poročilu družbe, je okoljska politika zahtevala povečano investiranje, na drugi strani pa »je na poslovanje družbe Elektro Celje najbolj vplivalo sprejetje Zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki je imel za posledico znižanje priznanega reguliranega donosa na sredstva in posledično nižje prihodke.«

Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki ga je vlada sprejela februarja 2022, je določil, da se tarifne postavke elektro operaterjev za obračunsko moč in prevzeto delovno energijo za vse odjemne skupine v obdobju od 1. februarja 2022 do 30. aprila 2022 znižajo na nič, kar je pripeljalo do primanjkljaja omrežnine in rebalansa načrta poslovanja.

Tako so se v podjetju ravno v času potreb po večjem investiranju soočili z izpadom prihodkov, ki so ga skušali obvladovati z optimizacijo odhodkov. Tako niso mogli povsem slediti razvojnim načrtom in zavezam NEPN in so nenujne investicije zamaknili v prihodnja leta. Posledično so znižali obseg investiranja in za investicije namesto prvotno dobrih 30 milijonov namenili končnih 20,3 milijonov evrov (milijon več od rebalančnega plana). Aktivnosti so usmerili na področja, ki povečujejo kakovost oskrbe odjemalcev z električno energijo in so jih lahko v pretežni meri izvajali sami.

V družbi so lani tako zabeležili dobrih 55 milijonov evrov poslovnih prihodkov, kar je sicer 16,8 milijonov manj kot v predhodnem letu. Ob odhodkih v višini dobrih 61 milijonov evrov, so v družbi zabeležili več kot štiri milijonsko izgubo.

V letošnjem letu v podjetju ponovno načrtujejo nekoliko več investicijskih vlaganj, in sicer dobrih 30 milijonov evrov, predvidevajo pa tudi zadolžitev za financiranje načrtovanih investicij v višini 17 milijonov.

Spremenjene razmere na področju energetike so vplivale tudi na nadaljnje načrte na področju razvoja distribucijskega omrežja. Razvojni načrt do leta 2032 na tem področju »vključuje izzive, ki jih prinašajo razogljičenje, decentralizacija proizvodnje in množična uvedba elektrifikacije oziroma raba elektrike kot glavnega energenta v prometu in ogrevanju.«

Do leta 2032 za razvoj distribucijskega omrežja Elektra Celje tako predvidevajo 613,9 milijonov evrov investicijskih vlaganj. Od tega bodo novogradnjam namenili 58,2 odstotkov sredstev, 41,8 odstotka pa bodo namenili za rekonstrukcije, ki so namenjene tudi povečanju zmogljivosti infrastrukture. V desetletnem načrtu sicer največji delež investicijskih vlaganj namenjajo izgradnji novega omrežja.

VIR: Naš Stik