Za družbo Elektro Celje je zahtevno leto 2023, ki so ga zaznamovali snegolom, vetrolom in poplave. Kljub temu so v družbi uspeli poslovati uspešno in leto zaključili z dobrimi tremi milijoni evrov celotnega dobička.

Avtor:
Katarina Prelesnik

Za družbo Elektro Celje je zahtevno leto 2023, ki so ga zaznamovali snegolom, vetrolom in poplave. Kljub temu so v družbi uspeli poslovati uspešno in leto zaključili z dobrimi tremi milijoni evrov celotnega dobička.

Za družbo Elektro Celje, ki je minulo leto praznovala 110-letnico obstoja, je bilo minulo leto izjemno zahtevno, saj so se soočali z naravnimi ujmami, ki so vplivale na poslovanje družbe in povzročile številna odstopanja od začrtanih planov. V podjetju so kljub temu realizirali ključne investicije ter uspešno poslovali. Minulo leto so ustvarili 78.430.825 evrov prihodkov, kar je 3,7 odstotke več od načrtovanih. Celotni odhodki družbe so znašali 75.376.155 evrov, kar je 7,4 odstotkov več od načrtovanih.

Družba Elektro Celje je tako poslovno leto 2023 zaključila s celotnim dobičkom v vrednosti 3.054.670 EUR, kar je 55,8 odstotkov načrtovanega za leto 2023. Poslovni rezultat je nižji od načrtovanega, v največji meri zaradi ujm, ki so zaznamovale leto.

2023: leto ujm

Ujme so povzročile številne poškodbe in okvare na srednje in nizko napetostnem omrežju, posledično je prišlo tudi do prekinitev oskrbe z električno energijo. Že v začetku leta je okvare povzročal snegolom, ki je v januarju in februarju povzročil za 698 tisoč evrov škode. Julija so se spopadli z neurji z orkanskim vetrom, ki je predvsem na območju slovenjgraške in celjske enote povzročil za kar 1,8 milijona evrov škode. Največ škode pa so seveda povzročile avgustovske poplave, ki so skupaj s plazovi na distribucijskem omrežju povzročile za kar 2,6 milijona evrov škode. Najbolj prizadeta oskrbna območja družbe so zajemala območja Koroške, Zgornje Savinjske doline, Savinjske doline in Spodnjega Posavja.

Ključni poudarki leta

Kljub ujmam so v družbi uspeli uresničiti tudi ključne strateške in investicijske cilje. Omrežje so povečali za dobrih 100 km, kar je 0,7 odstotkov, povečali so dolžino srednje napetostnih in nizkonapetostnih kablovodov in zgradili 15 novih transformatorskih postaj. Število zaposlenih so povečali za 27, zmanjšali so delež bolniških odsotnosti in za več kot deset odstotkov povečali število ur izobraževanj na zaposlenega. Za 0,6 odstotkov se je povečalo število uporabnikov omrežja (iz 175.982 na 177.114), delež odjemalcev z obračunom po dejanski porabi je z 98,3 zrasel na 99 odstotkov. Število vlog za priključitev samooskrbnih elektrarn se je v letu 2023 povečalo za 36,2 odstotkov. Povečali so tudi delež zelenih investicij, ki je v letu 2023 znašal že 96,7 odstotkov. V letu 2023 se je za 4.481 povečalo število elektrarn v obratovanju, tako jih je konec leta 2023 obratovalo že 13.890. Tako se je za 14 odstotkov povečala tudi proizvodnja električne energije iz razpršenih virov, ki je konec leta znašala 176.935 MWh.

Robustno distribucijsko omrežje bo ključ za prihodnji razvoj

V družbi Elektro Celje nadaljujejo s povečevanjem investicij v zagotavljanje robustnosti in zanesljivosti omrežja ter izpolnjevanje ciljev zelenega prehoda. Ob tem se vključujejo tudi v evropske projekte, ki omogočajo pridobivanje sredstev za investiranje. Tako so se lani pridružili tudi konzorciju projekte GreenSwitch, v okviru katerega so pridobili dodatna sredstva za sofinanciranje ključnih naložb v primarnem omrežju. Te naložbe bodo omogočile avtomatizacijo razdelilnih postaj, digitalizacijo sistema in integracijo novih tehnologij ter s tem izboljšanje kakovosti oskrbe z električno energijo.

VIR: Naš Stik