Nov javni poziv za nepovratne finančne spodbude občanom za skoraj ničenergijske (sNES+) stavbe, v višini treh milijonov evrov, bo objavljen v septembru.

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pixabay
Nov javni poziv za nepovratne finančne spodbude občanom za skoraj  ničenergijske (sNES+) stavbe, v višini treh milijonov evrov, bo objavljen v septembru.

Nepovratne finančne spodbude bodo občanom namenjene za gradnjo ali nakup nove skoraj ničenergijske enostanovanjske ali dvostanovanjske stavbe, ki ima vgrajeno napravo za samooskrbo z električno energijo in sistem za učinkovito rabo vodnih virov v stavbah (sNES+ novogradnja) ter za naložbe celovite skoraj ničenergijske prenove starejše enostanovanjske ali dvostanovanjske stavbe, ki ima vgrajeno napravo za samooskrbo z električno energijo (sNES+ prenova), na območju republike Slovenije (oba ukrepa: sNES+ stavba). 
Pravica do nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu se dodeli le za nove naložbe v enostanovanjske ali dvostanovanjske sNES+ stavbe, ki so se pričele izvajati po 1. januarju 2023. 

Bistvena sprememba v novem javnem pozivu v primerjavi s predhodnim je ukinitev ukrepa, ki je spodbujal nakup stanovanja v novi ali prenovljeni skoraj ničenergijski tri- in večstanovanjski stavbi. Dodatno pa za novi javni poziv velja, da mota SNES+ stavba imeti obvezno vgrajeno napravo za samooskrbo z električno energijo, ki mora obratovati ob izplačilu nepovratne finančne spodbude. Letna raba električne energije za delovanje sistemov ogrevanja, priprave tople vode, prezračevanja in razsvetljave se mora v celoti pokriti z lastno letno proizvodnjo električne energije. Poleg tega mora SNES+ novogradnja imeti vgrajen sodoben sistem za zbiranje, distribucijo in rabo deževnice za splakovanje stranišč, pranje perila, zalivanje vrta in drugo, s podzemnim zbiralnikom za najmanj 6 m3 vode. Novost je, da pri sNES+ prenovi vgradnja sistema za učinkovito rabo deževnice ni obvezna. Poleg tega pa mora stavba po novem najmanj 70 odstotkov (prej 50 odstotkov) letne dovedene energije za delovanje stavbe (ogrevanje, hlajenje, razvlaževanje, prezračevanje, priprava tople vode in razsvetljava) pokriti iz obnovljivih virov energije.

V zvezi s spremenjenimi zahtevami za dodeljevanje spodbud za sNES+ stavbe je k vlogi treba priložiti še načrte oziroma grafične prikaze vgradnje naprave za samooskrbo z električno energijo ter v primeru sNES+ novogradnje v načrtu s področja strojnih inštalacij prikazati še učinkovito rabo vodnih virov v stavbi.
Ob izplačilu nepovratne finančne spodbude je v skladu z dodatnimi zahtevami gradnje oziroma prenove sNES+ stavbe treba v skladu z zakonodajo predložiti še kopijo Pogodbe o uporabi sistema za samooskrbo z električno energijo, račune, dokazila o plačilu in fotografije ter v primeru sNES+ novogradnje še račune, dokazila o plačilu in fotografije sistema za učinkovito rabo pitne 
vode, zbiranje in distribucijo deževnice, vključno s podzemnim rezervoarjem.

VIR: Naš Stik