V sklopu umetniškega projekta RE:DESIGN iX je mlade ustvarjalce nagovoril vodja oblikovanja BMW Domagoj Dukec.

Želi si, da bi vozilo BMW iX, ki združuje trajnost in razkošje, spodbudilo oblikovalce k lastni interpretaciji združevanja umetnosti in tehnologije. V video nagovoru vsem sodelujočim svetuje, naj bodo njihovi predlogi pomenljivi, saj uporabljajo tehnologijo, ki olajšuje življenje vseh nas. Prijave potekajo le še danes, 18. februarja 2022.

Domagoj Dukec se je kot vodja oblikovanja BMW v preteklosti podpisal pod mnoge tehnološke in vizualne presežke vozil BMW. Kot oblikovalcu mu je izjemno pomembno, da ustvari nekaj, kar hkrati navduši in je pomenljivo. Združitev umetniške vizije in tehnologije pa je nekaj, kar si želi videti tudi pri oddanih delih umetniškega natečaja RE:DESIGN iX. Natečaj v čast 50 letnici kulturnega udejstvovanja skupine BMW predstavlja edinstveno priložnost mladim ustvarjalcem, saj jih na interaktiven in dostopen način vabi, da skupaj s podjetjem soustvarjajo trajnostno prihodnost.

Domagoj Dukec (02/2022)


»Pri združevanju umetnosti in tehnologije gre za dve edinstveni komponenti, ki lahko ustvarita zanimivo in razburljivo izkušnjo,« dodaja Domagoj Dukec, ki vozilo BMW iX predstavlja kot njihovo interpretacijo tega zahtevnega koncepta. Obenem upa, da bo le-ta navdihnila sodelujoče umetnike pri ustvarjanju lastnih predlogov. Vsem skupaj svetuje, da uporabijo individualen, oseben in predvsem umetniški pogled na vozilo, in se veseli izbora, ko bo s preostalimi žiranti izbiral zmagovalno idejo. Med oddanimi deli bo iskal lastno interpretacijo koncepta, ki združuje eleganco in dinamiko. Želi si, da so oddana dela pomenljiva, saj gre za interpretacijo tehnologije, ki dandanes olajšuje življenje vseh nas.

Domagoj Dukec's address to young artists - RE:DESIGN iX art project

Zmagovalna umetniška ideja natečaja RE:DESIGN iX bo tudi fizično aplicirana na vozilo, ki bo privabljalo radovedne poglede na slovenskih cestah in predstavljalo potujočo razstavo.

Umetniki do 35. leta imajo tako do vključno danes, 18. februarja 2022, edinstveno priložnost, da si s svojo umetniško vizijo, odprejo vrata v svet nadaljnjega kulturnega udejstvovanja. Prijave za umetniški natečaj RE:DESIGN iX potekajo na tej povezavi.

Avtor oziroma avtorica zmagovalnega kreativnega predloga poleg fizične aplikacije predloga na vozilo BMW iX in medijske izpostavljenosti v sklopu projekta, prejme tudi denarno nagrado v višini 1.500 EUR.

BMW Slovenija bo dodatno nagradila tudi drugi dve najboljši umetniški deli, drugo- in tretjeuvrščeni bosta tako prejela denarno nagrado v višini 500 EUR.

Ožji izbor najboljših kreativnih predlogov bo kontaktiran v drugi polovici februarja, da predstavijo svoj projekt žiriji. Zmagovalna umetniška vizija pa bo javno predstavljena v začetku aprila.

Žirijo za izbor najbolj kreativnih predlogov sestavljajo:
  • Domagoj Dukec, vodja oblikovanja BMW.
  • Alenka Gregorič, kustosinja za sodobno umetnost, umetniška vodja Cukrarne in Galerije Tobačna.
  • Miran Mohar, slikar, član skupine IRWIN in prodekan AVA akademije za vizualno umetnost v Ljubljani.
  • Kristina Rutar, umetnica, docentka na ALUO Unikatno oblikovanje.
  • Maša Gala, vizualna umetnica, akademska slikarka, KD 3kolektiv.

Nagovori žirije mladim ustvarjalcem, kjer predstavijo svoje videnje projekta, pričakovanja glede prispelih avtorskih del in nasvete mladim ustvarjalcem so na voljo na spletni strani projekta ter med video in avdio gradivom.

PR in foto: BMW